Hotel Mandarin Oriental Barcelona
La façana de l'hotel Mandarin, ubicat al Passeig de Gràcia.

El grup saudita The Olayan compra l’Hotel Mandarin de Barcelona

Reig Capital Group culmina la seva desinversió al sector hoteler i assegura que el 2022 l'icònic hotel del Passeig de Gràcia va aconseguir "els millors resultats" des de la seva obertura. El nou propietari també posseeix el 50% del Ritz de Madrid.

Fi a l’aventura de Maria Reig al capdavant de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona. L’empresària andorrana, propietària de Reig Capital Group, ha venut el luxós establiment barceloní al grup inversor familiar saudita The Olayan Group, que entra per la porta gran a Barcelona després d’haver apostat per Madrid el 2015 amb la compra del 50% de l’Hotel Ritz.

La transacció, segons Cinco Días, s’ha tancat per un import rècord de 240 milions d’euros i se suma a la recent adquisició de l’Hotel Sofia per part del fons Blasson Property Investments i el grup assegurador francès Axa per 180 milions d’euros.

“Aquesta operació representa la culminació de l’estratègia de desinversió de Reig Capital Group al sector hoteler, ja que es tracta de l’últim actiu hoteler que quedava en mans de la companyia”, ha explicat la societat inversora de Maria Reig, que va inaugurar l’exclusiu hotel cinc estrelles gran luxe del Passeig de Gràcia el 2010. L’establiment disposa de 120 habitacions. “Durant aquests 13 anys, l’hotel ha contribuït a posicionar el sector hoteler de luxe i premium a Espanya, i especialment a Barcelona, al nivell més alt”, ha apuntat la firma.

Segons Reig Capital, Mandarin Oriental Barcelona “s’ha erigit en un projecte d’èxit, consolidant-se com l’hotel de referència de la ciutat i un dels hotels més icònics d’Espanya”. El 2022, assegura la companyia venedora, l’establiment “va obtenir els millors resultats operacionals des de la seva obertura” gràcies al sensible increment dels preus de les habitacions a Barcelona i la recuperació del sector turístic després de la crisi de la pandèmia.

La venda inclou tant l’immoble, situat als números 38 i 40 del Passeig de Gràcia, com l’explotació de l’hotel i els locals comercials a peu de carrer. Així mateix, els nous propietaris també podran continuar explotant les 22 suites que es troben a l’edifici adjacent, al número 36, i que és propietat d’Isak Andic, propietari de Mango.

Segons Expansión, The Olayan Group s’ha imposat a la licitació pel Mandarin al fons francès Orion i al fons d’Abu Dabi Investment Authority (ADIA), que també s’havien interessat per l’actiu durant el procés de desinversió assessorat per la consultora immobiliària JLL. Savills ha assessorat el comprador i també han participat en la transacció els bufets d’advocats Baker & McKenzie i Andersen i la consultora KPMG.

Els diners fruit de la venda aniran a parar al fons californià Farallon, que el 2020 va adquirir a CaixaBank l’important deute que Reig Capital havia contret amb l’entitat financera. La firma nord-americana va comprar amb un descompte considerable crèdits per 445 milions contrets per l’empresària andorrana i vinculats tant a l’Hotel Mandarin com a la seva inversió a Crèdit Andorrà.

The Olayan Group és una companyia familiar d’Aràbia Saudita que acaba de celebrar el 75è aniversari. Fundada el 1947 per Suliman Saleh Olayan, el grup està actualment en mans de la tercera generació i es caracteritza per executar inversions amb una vocació de llarg termini, és a dir, de capital permanent a les companyies en què entra. A través de la seva divisió immobiliària —una de les seves quatre àrees de negoci—, The Olayan posseeix edificis emblemàtics a ciutats com Nova York (el 550 de Madison Avenue), París i Londres (The Knightsbridge Estate) i suma una cartera de 40.000 apartaments als Estats Units.

A Madrid The Olayan Group va comprar el 50% de l’Hotel Ritz el 2015 en aliança, precisament amb el grup hoteler hongkonguès Mandarin Oriental, que posseeix l’altre 50%.

La terrassa de l’hotel Mandarin Oriental Barcelona.

Barcelona arribarà aquest any a les 4.200 habitacions de luxe

Segons un informe recent de JLL, el sector dels hotels de luxe viu un molt bon moment gràcies al creixement de la riquesa mundial, que “dispara a noves cotes els viatges de luxe”. “Les grans fortunes generen aproximadament el 36% de la despesa mundial en viatges i prop del 70% de la despesa en viatges de luxe. Amb l’augment de les grans fortunes a tot el món, cal esperar que els viatges de luxe s’incrementin”, assenyala la consultora, després d’apuntar que les tarifes d’aquest tipus d’hotels “s’encareixen al mateix temps que creix la demanda”. JLL constata que “els inversors institucionals s’inclinen pels hotels de luxe, recolzats per uns rendiments a l’alça”, cosa que fa preveure que aquest tipus d’actius “continuaran atraient elevats nivells d’inversió, sobretot a les principals ciutats, a mesura que ressorgeixin els viatges internacionals”.

L’hotel del Passeig de Gràcia té 120 habitacions.

L’estudi de JLL també destaca que Madrid i Barcelona tancaran el 2023 amb prop de 7.000 places hoteleres de luxe, fet que suposa un creixement del 67% en l’última dècada. “Barcelona es manté com un dels mercats hotelers urbans més consolidats d’Europa. Tot i les restriccions al desenvolupament imposades per l’actual moratòria hotelera, l’oferta d’habitacions de luxe de la ciutat és a prop de duplicar-se a finals d’aquest any respecte a les xifres de fa una dècada, aconseguint un total d’unes 4.200 habitacions hoteleres de luxe”, davant de les 2.700 que arribarà aquest any Madrid.

JLL assenyala que els nous hotels de luxe a la capital catalana s’instal·laran a zones no tradicionals per a aquest tipus d’establiments, com ara el futur SLS (una marca d’Accor) que s’alça al Port Forum (Sant Adrià).