Els xefs Rodrigo de la Calle i Gabrielle Milani.

Els ‘green xefs’ reivindiquen les hortalisses: “El bon menjar no és només marisc o carn”

Conversem amb Gabrielle Milani i Rodrigo de la Calle, cuiners dels restaurants AlGrano Bistro i Virens, dos dels cinc establiments participants en la 'Ruta Gastronòmica' que ha preparat Ametller Origen per aquesta primavera

Els cuiners especialitzats en els plats de verdures reivindiquen el valor de les hortalisses en el marc de la primera edició de la seva nova Ruta Gastronòmica, d’Ametller Origen. Per al xef d’AlGrano Bistro, Gabrielle Milani, cal tenir molt present que “el bon menjar no és només marisc, carn o productes nobles”, sinó que també hi tenen un paper destacat les verdures. Segons el seu parer, el repte més gran a l’hora d’atraure els comensals als restaurants especialitzats en verdures és fer entendre a la gent que les verdures també poden reportar plaer gastronòmic, i que aquest no només s’obté amb ingredients de luxe. I tot i que encara no hi ha una consciència majoritària sobre aquest valor de les verdures, és una cosa que el cuiner desitja profundament. “Molta gent vegana menja productes que no són gens saludables”, lamenta.

A més a més, en destaca que les verdures són els ingredients que millor reflecteixen les quatre temporades de l’any, i que per això usa hortalisses tot l’any i està convençut que es tracta d’un aliment ple de futur. “Amb el temps, en tots els àmbits de la gastronomia ens haurem d’adaptar al canvi d’alimentació dels consumidors i al que ens ofereix la terra”, considera. Per al cuiner, s’ha de tornar a la cuina de fa molts anys, “la que es coneixia com donar la volta al mercat“, diu. Segons el seu parer, les verdures poden ser les protagonistes de rutes gastronòmiques com la que ara proposa Ametller Origen perquè “ocupen una part important en les cuines d’avui dia”. Per a aquesta ruta, els seus productes preferits són els espàrrecs blancs de temporada de Navarra, “amb el seu gust marcat i cremós” que cal aprofitar al màxim i que, sortosament, coincideix amb les quatre setmanes en què té lloc la cita gastronòmica. De fet, el cuiner aconsella tots els productes que són de temporada d’Ametller Origen: “Respectem allò que la terra ens ofereix naturalment”, diu, i fa broma amb què és complicat triar perquè cada mes hi ha alguna cosa diferent.

Per la seva banda, el reconegut cuiner Rodrigo de la Calle, del restaurant Virens (premi al millor restaurant revelació de l’any i 18è en el ranking We’re Smart World), destaca que tot el que sigui fomentar el consum de fruites i verdures li sembla “genial”. Ara bé, lamenta que “tristament, el consum de fruites i verdures entre els menors de 30 anys baixa any rere any i cal canviar-ho”, un objectiu pel qual el cuiner està “encantat” de posar-hi el seu gra de sorra.

Pel que fa a la seva participació en la ruta, hi té molt a veure la seva vivència d’infància quan, amb els seus pares, ja rondava diverses rutes gastronòmiques del seu entorn. “Jo em dedico a la cuina gràcies als meus pares, ja que ells són els que em van inculcar l’amor i el respecte per la cuina”, explica De la Calle. A més, assegura que el que més li agrada en aquesta vida és menjar i, a la seva feina, fer feliç a la resta. A parer seu, pel que fa a menjar millor i més sa, considera que hi ha molt poques iniciatives que promoguin el menjar saludable. “La majoria de les rutes gastronòmiques no són massa green, per això aquesta té un valor doble”, conclou.

Una ruta per a menjar molta verdura

Ametller Origen impulsa la primera edició de la seva nova Ruta Gastronòmica per a promoure i fomentar el consum de fruita i verdura fresca i de temporada de la mà de cinc restaurants de renom de Catalunya. En concret, aquesta ruta de cinc parades passarà durant un mes per reconeguts restaurants en aquest àmbit: Virens, AlGrano Bistro, Belbo Terrenal, Bistró Mató i Hard Rock, de la mà dels xefs Rodrigo de la Calle, Gabriele Milani, Alberto Vicente, Abel Jiménez i Jordi Conesa, respectivament.

Aquesta edició de primavera de la ruta se celebrarà fins al 14 de maig i oferirà als participants menús a un preu tancat d’entre 20 i 35 euros. Aquesta cita aspira a tenir quatre edicions aquest 2023, amb altres rutes al juny (de la mà de diferents hotels), a finals de l’estiu, i en acabar la tardor.

L’objectiu és que els comensals valorin el fet de tastar fruita i verdura fresques i de temporada treballats gastronòmicament. La selecció de productes prové dels camps d’Ametller Origen, que a banda del comerç detallista a botigues com les que té a Numància, Via Augusta i Calvet, és també un destacat proveïdor de vegetals frescos en importants restaurants de Catalunya a través de la seva divisió Ametller Origen Gastronomia.