Tren Rodalies Renfe
Un tren de Rodalies passant per davant de l'Aeroport de Barcelona.

En marxa la compra més gran de trens de Renfe a Catalunya de la història

Rodalies incorporarà un total de 101 nous vehicles en els pròxims anys que serviran per incrementar la capacitat i millorar el servei. La companyia ferroviària està liderant l'aposta més decidida de les últimes dècades per l'adquisició de material rodant, amb l'objectiu de reactivar l'economia i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.

Rejovenir la flota, incrementar la capacitat i millorar el servei. Sota aquesta premissa, Renfe ha encarregat la construcció d’un total de 101 nous trens que es destinaran a Rodalies, tant per renovar velles unitats com incorporar-ne de noves a la xarxa. Aquesta adquisició suposa la compra més gran de material rodant ferroviari de la història de Renfe a Catalunya, amb una inversió global superior als 1.000 milions d’euros.

La compra de 101 trens s’emmarca en el Pla Rodalies, dotat de més de 6.300 milions d’euros per reforçar aquest servei de transport públic de cara al 2030. L’intens esforç inversor ha de servir per incrementar l’oferta i poder donar resposta a la meta dels 600.000 usuaris diaris, un 50% més que en l’actualitat. El pla també permetrà reduir el temps de viatge i millorar la puntualitat, l’accessibilitat i la capacitat d’intermodalitat de la xarxa.

El pressupost de Renfe per als nous trens de Rodalies se situa en una inversió global superior als 1.000 milions d’euros

La compra de nous trens més gran de Renfe a Catalunya es repartirà entre els fabricants Alstom i CAF. Així, no només es millorarà el servei de Rodalies, sinó que es reforçarà la indústria catalana. La planta de Santa Perpètua de Mogoda d’Alstom serà una de les encarregades d’executar la macrocomanda de Renfe, arribant al seu màxim històric d’activitat després de l’aturada i les dificultats que va viure amb l’anterior crisi econòmica. Per a això, haurà de reforçar la plantilla a la fàbrica vallesana. Durant l’any passat, va contractar 200 nous professionals i enguany preveu sumar-ne 150 més. A més, també incidirà en el teixit local, ja que la multinacional compta amb una cartera de 325 proveïdors a qui encarrega partides de 200 milions d’euros anuals.

La fàbrica de Santa Perpètua, amb els seus orígens remuntant-se a les desaparegudes La Maquinista Terrestre i Marítima (MTM) i Macosa, ja s’està transformant per respondre a una comanda de grans dimensions que es planifica a anys vista, tenint en compte que passa per diverses fases de disseny i construcció, a més de múltiples proves de validació. Es preveu que la planta arribi a una capacitat de treball anual d’1 milió d’hores entre 2025 i 2026, quan el projecte de fabricació de nous trens de gran capacitat per a Renfe es trobi en ple rendiment. Els primers lliuraments es preveuen per a l’any 2025.

La planta de Santa Perpètua de Mogoda d’Alstom serà una de les encarregades d’executar la macrocomanda de Renfe, arribant al seu màxim històric d’activitat

L’adquisició de 101 trens per a Rodalies s’integra en una inversió per part de Renfe de fins a gairebé 4.000 milions d’euros en noves unitats per a tot Espanya, amb comandes també per a Stadler i CAF. La companyia ferroviària està liderant l’aposta més ambiciosa en la compra de material rodant de les últimes dècades, amb l’objectiu de contribuir a la recuperació econòmica després de la pandèmia i de reforçar la lluita contra la crisi climàtica. En aquest sentit, l’ús del transport públic en els serveis de Renfe permet evitar anualment l’emissió d’1,4 milions de tones de C02, traient 90 milions de cotxes de les carreteres i, a més, estalviant 500 milions d’euros en costos externs.

Planta de Alstom en Santa Perpetua de Mogoda
La planta d’Alstom a Santa Perpètua de Mogoda.

Així seran els trens de Rodalies que fabrica Alstom

Les noves unitats que es fabricaran a Santa Perpètua estaran dotades d’equips d’última generació que suposaran una millora en la fiabilitat de la xarxa i la puntualitat del servei. A més, comptaran amb tecnologia pensada per recollir els milers de dades que emet tota la flota cada segon, la qual cosa permetrà prendre decisions en temps real de manera més eficient.

Trens més fiables i puntuals que també seran més còmodes. Amb una longitud de 100 metres, els vehicles estaran formats per sis cotxes, amb quatre d’un pis i dos de doble pis. Disposaran d’amplis vestíbuls i 12 portes a cada costat, repartides de manera homogènia, la qual cosa permetrà agilitzar els fluxos de passatgers i reduir el temps de parada a les estacions.

Els nous trens tindran més de 10 portes a cada costat, la qual cosa permetrà reduir el temps de parada a les estacions

Però això no és tot. Els futurs trens comptaran amb connexió wifi a l’interior i disposaran d’espais multifuncionals per deixar bicicletes, maletes o cotxets infantils. També seran accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, amb espais específicament destinats a cadires PMR. De fet, el disseny inclusiu ha comptat amb l’assessorament de la fundació ONCE.

Tenint molt present la sostenibilitat ambiental, les unitats que surtin de la planta vallesana d’Alstom s’hauran desenvolupat íntegrament seguint criteris d’ecodisseny. Això s’aplica tant en l’elecció de les matèries primeres com en la conceptualització dels sistemes de tracció. Però també a perseguir la major eficiència energètica possible durant el procés de fabricació i a garantir una taxa de reciclabilitat de més del 98% en finalitzar la vida útil de les unitats, situada en els 40 anys en el cas dels trens.

Render tren Rodalies
Així es veuran els futurs trens de Rodalies, que combinaran vagons d’un pis i de dos.