Imagen virtual del nuevo centro de datos de Equinix, que se ubicará en L'Hospitalet de Llobregat.
Imatge virtual del nou centre de dades d'Equinix, que s'ubicarà a L'Hospitalet de Llobregat.

Equinix invertirà 52 milions en un nou centre de dades a Barcelona

El grup nord-americà ubicarà a L'Hospitalet un equipament tecnològic que tindrà com a primer client a Colt, que es connectarà als principals cables submarins del Mediterrani gràcies a la Barcelona Cable Landing Station

Barcelona avança en la seva estratègia per posicionar-se com a node estratègic de connexió de cables de telecomunicacions terrestres i submarins. La posada en marxa l’any passat de la Barcelona Cable Landing Station, l’estació d’aterratge de cables submarins de fibra òptica ubicada a Sant Adrià de Besòs, ha estat clau per accelerar la implantació de nous centres de dades a la regió metropolitana, unes infraestructures vitals per a la digitalització de les empreses i la transformació del model econòmic i social.

El grup nord-americà Equinix, que cotitza al Nasdaq, acaba d’anunciar la construcció d’un segon data center a L’Hospitalet de Llobregat, municipi on ja compta amb una altra instal·lació similar des del 2017. El projecte, anomenat International Business Exchange BA2, suposarà una inversió de 52 milions d’euros i està previst que entri en funcionament durant el primer trimestre del 2024.

Segons la companyia, el nou centre de dades ja té un primer client, la multinacional britànica Colt Technology Services, que també és el primer operador terrestre que es connecta a la Barcelona Cable Landing Station. “Aquesta nova instal·lació servirà com a punt de connexió estratègic per a les comunicacions de dades entre Europa, Àfrica i Orient Mitjà, i convertirà Barcelona ràpidament en una localització essencial d’amarratge de cables submarins”, ha afirmat Equinix. Els principals cables connectats seran: 2Africa, que enllaça els principals mercats costaners del continent africà i la Península Aràbiga; el cable Europa-Orient Mitjà-Índia d’Aqua Comms, que unirà Barcelona amb Salalah i Bombai; Medloop de Sipartech, que connecta Barcelona amb Ajaccio, Gènova i Marsella; i el cable Medusa, que unirà Barcelona amb Lisboa i altres mercats mediterranis importants, europeus i africans.

“Els cables submarins tenen un paper fonamental per habilitar el món digital modern, i preveiem un gran progrés en els propers dos anys després de l’alentiment provocat per la pandèmia”, ha afirmat Jim Poole, vicepresident del grup americà. Segons Equinix, “Barcelona continua atraient les principals organitzacions internacionals” en l’àmbit tecnològic i posa com a exemples les inversions efectuades a la ciutat per empreses com Airbnb, Amazon, Google, HP, Microsoft i Ubisoft.

El data center BA2 preveu consumir exclusivament energia d’origen 100% renovable i estarà connectat per cable amb el centre actual, anomenat BA1. Els dos edificis, assenyala Equinix, conformaran “un campus i un ecosistema digital dens que afegirà a la ciutat la capacitat digital que tant necessita per permetre que les empreses locals puguin expandir-se i créixer, així com per animar les empreses internacionals a aterrar o expandir-se a Barcelona, que ja és un hub essencialment i estratègicament localitzat per a les comunicacions internacionals”.

Equinix, que té 245 data centers a tot el món, va convertir-se en propietari del centre de dades BA1 el 2017 gràcies a l’adquisició de l’empresa Itconic, coneguda anteriorment com Telvent, en una operació que es va valorar en 215 milions d’euros.

Equinix preveu connectar per cable els dos complexos tecnològics.