Les alumnes de la tercera promoció han estudiat bioquímica, òptica i comunicació audiovisual.

Es gradua la tercera promoció del programa Beques Joves Talents

Aigües de Barcelona, en col·laboració amb la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), ha becat des de 2016 un total de 34 joves acadèmicament brillants, que han pogut cursar estudis universitaris tot i tenir uns recursos econòmics limitats

El talent és un bé molt preuat per la nostra societat i cal que ningú es quedi enrere per poder-lo desenvolupar i transformar en un instrument de progrés tant personal com social. Les taxes d’abandonament escolar prematur impedeixen que aquest talent arribi al món professional, una situació que s’agreuja quan els joves que deixen els estudis ho fan a conseqüència de la situació de vulnerabilitat en la qual es troben les seves famílies. No poder acabar l’escolarització obligatòria o accedir a estudis superiors condemna aquest col·lectiu a l’atur o a cobrar de forma permanent uns salaris molt baixos que els impedeixen accedir a l’habitatge i, fins i tot, tenir una pitjor salut.

Es calcula que l’any 2022, Catalunya va registrar una taxa d’abandonament escolar prematur del 16,9%, una xifra que, tot i haver disminuït durant les últimes dues dècades, continua estant molt per sobre de la mitjana europea, situada en el 9,6%. En aquest context, Aigües de Barcelona va iniciar l’any 2016 el programa Beques Joves Talents amb l’objectiu d’ajudar a joves que tenen expedients acadèmics brillants, però recursos econòmics limitats, a cursar i finalitzar estudis universitaris. Es tracta d’oferir una beca que no només cobreix l’import de la matrícula de cada curs universitari, sinó que també concedeix als joves becats una ajuda anual per pagar les despeses relacionades amb els estudis.

Fins ara, la companyia gestora de l’aigua als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona ha becat a un total de 34 joves, dels quals 23 estan actualment estudiant a diferents universitats públiques catalanes i 11 ja han aconseguit obtenir el títol universitari. Aquest mes de novembre s’ha celebrat l’acte de graduació de la tercera promoció d’universitaris del programa Beques Joves Talents, que Aigües de Barcelona du a terme en aliança amb la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC). En aquest esdeveniment també es va donar la benvinguda als cinc nous joves becats en l’actual curs 2023-2024.

En la tercera promoció, s’han graduat tres alumnes, que han cursat els graus de Bioquímica, a la Universitat Autònoma de Barcelona; d’Òptica i Optometria, a la Universitat Politècnica de Catalunya; i de Comunicació Audiovisual, a la Universitat Pompeu Fabra. Les tres acabades de llicenciar van poder explicar en l’acte la seva experiència durant la carrera, destacant la importància d’haver aconseguit la beca que els ha permès cursar els estudis desitjats.

“L’acció social i el compromís amb les persones són eixos fonamentals de l’activitat social d’Aigües de Barcelona. Amb programes com aquests, volem contribuir a una societat més equitativa i sostenible, on es promogui la igualtat d’oportunitats”, destaca Felipe Campos conseller delegat de la companyia de gestió del cicle de l’aigua. Campos remarca “el valor de les aliances” amb entitats com la CONFAVC, ja que han permès fer realitat un programa que “facilita l’accés a la universitat de joves brillants, independentment dels recursos que tinguin”.

Beques Joves Talents Aigües de Barcelona
Jordi Giró, president de CONFAVC, durant l’acte de graduació.

A més a més de la dotació econòmica associada a cada beca, el tret diferencial del programa Beques Joves Talents és que els estudiants poden gaudir també d’un acompanyament especialitzat al llarg de tots els estudis, de la mà de CONFAVC, a través del programa Aula Actual, que vol afavorir també el desenvolupament de les seves competències transversals i l’acostament al món laboral.

Les beques Joves Talents d’Aigües de Barcelona aposten per desenvolupar un futur professional en camps estratègics com la transformació digital, la innovació, la sostenibilitat i el desenvolupament social. Les persones participants en el programa poden accedir a oportunitats de treball i continuar tenint un grup de referència en l’acostament al món laboral gràcies al programa Alumni, que fomenta compartir coneixements i experiències entre ells.