Sagrada Família estel Torre Mare de Déu
La nova estrella de la Sagrada Família ja brilla al cel de Barcelona.

La Sagrada Família il·lumina el nou estel de Barcelona

S'inaugura la torre de la Mare de Déu amb l'encesa de l'estrella que la corona, colofó a una jornada d'activitats per celebrar aquesta fita històrica per a la basílica, que no acabava cap torre des de fa 44 anys

A Barcelona, qualsevol fita que assoleix la Sagrada Família queda gravada en l’imaginari dels seus ciutadans, ja cansats de fer bromes sobre la possible data de finalització de la basílica. Aquest dimecres quedarà marcat en la història barcelonina com el dia d’inauguració de la torre de la Mare de Déu, la primera que s’ha aconseguit acabar en els últims 44 anys i, temporalment, la més alta del temple.

La nova torre, que ha acaparat tots els esforços de la junta constructora durant aquest 2021, té com a element més característic una estrella de 12 puntes, que deixa passar la llum durant el dia i s’il·lumina per la nit. L’encesa de l’estel de la Mare de Déu ha estat el colofó a una jornada d’activitats que ha donat la benvinguda al nou símbol de la ciutat. La flamant estrella de la capital catalana ha començat a brillar aquest dimecres a les 19.50 hores, després que s’hagin anat il·luminant diferents parts de la torre des del dissabte passat. Malgrat el vent, una gran quantitat de persones s’ha congregat als voltants de la basílica per presenciar en directe aquest moment, amb l’esperança que no es trigui massa a inaugurar una altra torre.

El dia de l’encesa ha començat amb un festa de cultura popular, un altre fet històric, ja que ha estat la primera vegada que el temple ha acollit al seu interior una celebració d’aquest tipus. Gegants, capgrossos, castellers i sardanes han animat el matí al ritme de la Cobla de Sant Jordi, que ha interpretat dues obres d’Enric Morera, coetani d’Antoni Gaudí.

Castells Sagrada Família
La Sagrada Família ha acollit per primera vegada una festa de cultura popular al seu interior.

Un dels principals protagonistes ha estat l’Àliga de Barcelona, sempre acompanyada dels Gegants de la Ciutat, Jaume I i Violant d’Hongria. També s’ha colat la Gegantona Crespinella, reconeixible per tenir una de les torres del temple —la Crespinella— com a cara i trencadís al vestit. Malgrat que era la més afí a l’acte, ha tingut un paper discret, com el Pere i la Pepa, els gegants dels voltants del temple, els del barri de la Sagrada Família.

A la celebració popular, amb un total de 2.000 espectadors presencials, ha assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cardenal i arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella. Per al cardenal, la Sagrada Família, que s’ha convertit aquest dimecres en “el centre de Barcelona i de tot el món”, representa un símbol que uneix a tots els barcelonins i els fa treballar conjuntament, i que, a partir d’ara, enviarà un missatge d’esperança a través de la llum que emetrà el nou estel, dient que “el món no s’acaba amb la pandèmia i les dificultats, tot continua”.

La jornada s’ha completat amb una missa a les 6 de la tarda, presidida per Omella, i l’acte de benedicció de la torre, al carrer Marina. Inclús el Papa Francesc ha participat en la celebració, amb un missatge des de Roma per a aquells que estiguin passant per un mal moment, als quals ha dit que l’estrella brilla per a ells.

Cerimonial Gegants Sagrada Família
Els Gegants de la Ciutat desfilen davant de l’altar, acompanyats per l’Àliga de Barcelona.

Un estel de vidre i acer

D’un nucli central format per cares pentagonals, sorgeixen les piràmides que conformen els braços de l’estel. Cada punta mesura 2,9 metres i el diàmetre total de l’estrella és de 7,5 metres. Feta de vidre i acer, pesa 5,5 tones. El vidre s’ha dibuixat amb textures per jugar amb la llum i generar reflexos. L’estrella sembla que estigui suspesa al cel, però descansa sobre tres suports de formigó i trencadís que emergeixen de la torre de la Mare de Déu, on es va col·locar el passat 29 de novembre.

Nova estel Sagrada Família
El nou estel de la Sagrada Família està format per 12 puntes. © Pep Daudé

Tal com va imaginar Gaudí, la Sagrada Família ha passat a estar coronada per un estel lluminós. Situada a sobre de l’absis del temple, l’estrella també ha de servir per il·luminar l’altar amb la llum que es filtra a través de les 800 finestres que integren la torre. Durant el dia deixa passar els raigs de sol, mentre que uns focus LED a cadascun dels seus braços il·luminen el cel de nit. Encara s’ha d’acabar de definir, però es preveu que la nova torre es pugui visitar des de la seva base, tenint en compte que està buida per dins.

La torre de la Mare de Déu és una de les sis torres centrals que configuraran la basílica, que en total n’acabarà tenint 18. En un futur, la torre estrenada aquest dimecres estarà acompanyada per quatre torres dedicades als Evangelistes, amb una alçada de 135 metres cadascuna i rematades per escultures dels seus símbols —l’home, el lleó, el bou i l’àguila—. La torre de la Mare de Déu les superarà per poc en alçada, amb 138 metres, a l’espera que es culmini la torre de Jesucrist, que farà 172,5 metres i serà la més alta. Respectant el criteri de Gaudí, l’alçària màxima de la basílica serà inferior a la de la muntanya de Montjuïc, ja que, tal com deia l’arquitecte, l’obra de l’home no pot superar la de Déu.

Col·locació Estel Torre Mare de Deu
L’estel, que es va col·locar el passat 29 de novembre, descansa sobre tres suports de formigó i trencadís que emergeixen de la torre de la Mare de Déu. © Pep Daudé
Tags from the story