Imatge virtual de l'ampliació de Fira de Barcelona
Imatge virtual del projecte d'ampliació de Fira de Barcelona, que porta la firma de l'arquitecte Toyo Ito.

Fira 2000 obté 110 milions del BEI per a l’ampliació del recinte de Gran Via

El préstec comptarà amb un aval de la Generalitat i permetrà finançar una part del projecte global d'ampliació i remodelació de tots els espais de Fira de Barcelona, pressupostat en 367 milions d'euros

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) atorgarà un préstec de 110 milions a la societat Fira 2000 que abordarà amb aquests recursos part del finançament de l’ampliació del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, a L’Hospitalet de Llobregat.

L’operació, que comptarà amb un aval de la Generalitat, ja estava prevista en el projecte financer signat el 2019 per les sis institucions que conformen Fira 2000 (la Generalitat, els ajuntaments de Barcelona i L’Hospitalet, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona). Per formalitzar-la, el conseller d’Economia de la Generalitat, Jaume Giró, es va reunir aquest dimecres amb el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho.

El pla d’ampliació de Gran Via s’inclou en una reordenació i planificació més àmplia de tots els espais firals de Fira de Barcelona, que implicarà una inversió total de 367 milions, 234 d’ells destinats a l’ampliació del recinte de Gran Via i 133 milions per a la remodelació del recinte de Montjuïc. Per a tot el conjunt, a més dels 110 milions signats amb el BEI, la societat Fira 2000 recorrerà a endeutament extern, com finançament de la banca, així com a un eventual segon préstec amb el BEI.

Així mateix, la Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i de L’Hospitalet negociaran amb la Unió Europea la possibilitat d’aconseguir 30 milions d’euros de fons europeus.

El calendari per al conjunt de les actuacions tindrà una durada de sis anys (2023-2029). La previsió inicial és que les obres a l’àrea contigua a l’actual recinte de Gran Via —per dur a terme el projecte que ha dissenyat l’arquitecte Toyo Ito— comencin a executar-se el 2023 i puguin estar enllestides el 2026. D’això depèn, en bona part, que Fira de Barcelona pugui oferir continuïtat firal als grans salons que marquen la seva reputació internacional, com ara el Mobile World Congress, Alimentària, el saló audiovisual ISE o bé el Seafood, entre altres.

Mentre que, pel que fa referència a la remodelació de les zones de Montjuïc annexes a l’Avinguda Maria Cristina, l’Ajuntament de Barcelona dins de l’acord que va tancar amb Fira de Barcelona, voldria que estès enllestida el 2029, coincidint amb el centenari de l’Exposició Universal del 1929.