Itinera, el cas d’èxit del primer festival de música als micropobles

La startup, premi Impulsa Cultura 2021 de la Fundació Catalunya Cultura, promociona el talent local i potencia l’intercanvi cultural entre diferents regions europees

Itinera, el primer festival musical als micropobles de Catalunya, té l’objectiu de generar igualtat d’oportunitats a tot el territori i va ser mereixedor del premi Impulsa Cultura de la Fundació Catalunya Cultura l’any 2021. Creat per l’Associació de Micropobles de Catalunya i Aktive, és un nou projecte cultural, obert i integrador en què els coneixements adquirits durant el programa Impulsa Cultura de la fundació han estat essencials per al seu èxit.

L’aprenentatge proporcionat pel programa Impulsa Cultura ha accelerat el creixement del projecte i ha constatat la viabilitat del festival. Poder parlar amb ponents de diferents àmbits i poder aplicar els seus coneixements, a banda d’haver estat una immensa sort, ens ha facilitat una visió molt més perifèrica del projecte, poder treballar amb una planificació a mitjà termini, i alhora, fer un salt cap a la fortalesa empresarial.

Així mateix, el programa Impulsa Cultura ens ha donat visibilitat per crear noves aliances amb empreses de diferents sectors que comparteixen els mateixos objectius i col·laboren amb el festival. Algunes d’elles són Parlem, Mussap, SDLI, Voltea i Runrún, que van apostar pel projecte des dels seus inicis, i més tard, s’hi han afegit d’altres com Moventia i Damm. Ordre, tranquil·litat, equilibri, capacitat de diversificació i simplificació en els missatges són altres factors que han donat valor a Itinera gràcies al programa formatiu de la Fundació Catalunya Cultura.

Itinera és una startup cultural i enguany ha crescut més d’un 50% a Catalunya. Estem preparant les primeres edicions a altres territoris com les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, Occitània i Sardenya, entre d’altres, amb l’acompanyament de diverses institucions i mecenes, amb la finalitat de promocionar el talent local i potenciar l’intercanvi cultural entre diferents regions europees. Aquest creixement ens permet consolidar el projecte empresarial amb una solidesa econòmica que ens facilita apostar per l’expansió de cara al futur. A més, representa un increment important de moviment laboral tant en persones vinculades directament al projecte com pel que fa a artistes que hi participen.

A tall d’exemple de la projecció del festival, cal destacar que del 2021 al 2022 hem passat de 105 a 150 concerts, i de 8.000 a 14.000 espectadors. La previsió per al 2023 és arribar a la xifra de 200 concerts i a 18.000 espectadors.

Des d’Itinera tenim el propòsit de consolidar la marca tot creant diferents productes i partenariats, com per exemple, Art als Micropobles, amb l’Associació per a les Nacions Unides; Packs Culturals, amb el Club TRESC i Escapada Rural; i Off Itinera, per a intercanvis culturals entre el món rural i l’urbà.