Jaume Guardiola Cercle d'Economia
L'exbanquer Jaume Guardiola, nou president del Cercle d'Economia. ©ACN

Jaume Guardiola s’erigeix president del Cercle d’Economia amb el 70% dels vots

L’exconseller delegat de Banc Sabadell afronta el mandat amb la voluntat de preservar i engrandir el llegat de la institució i contribuir a “redreçar” el país. La candidatura del financer s’ha imposat a la que liderava l’empresària Rosa Cañadas.

L’exconseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha estat proclamat aquest dimarts nou president del Cercle d’Economia amb el 70,8% dels vots i s’ha imposat a la també candidata Rosa Cañadas. A les eleccions, les primeres de la història de la institució amb més d’un candidat, han participat 985 socis, és a dir, un 76,1% del cens de 1.200 membres amb dret a vot. En total, l’entitat està configurada per 1.300 persones.

El nou president del Cercle d’Economia, que relleva en el càrrec a l’executiu Javier Faus, espera “estar a l’alçada de les expectatives que s’han fixat molts socis” després d’un procés electoral “marcadament mediàtic”, ha assegurat en roda de premsa posterior a la seva designació.

Guardiola ha insistit en el fet que “el Cercle és un llegat” importantíssim que s’ha de preservar i que espera que, un cop finalitzi el seu mandat d’aquí a tres anys, els socis de l’entitat “considerin que he fet honor a aquest llegat i, si puc, també engrandint-lo”.

Alhora ha mencionat el paper que ha de desenvolupar l’entitat davant de la societat catalana. “El Cercle té un rol molt important davant la societat catalana. Aquest país, com deia Vicens Vives, està en un moment de redreçament. El Cercle és una institució amb el rigor intel·lectual i prestigi per ajudar i contribuir a redreçar-lo, i la meva junta farà el possible per aconseguir-ho”, ha raonat.

Respecte a la seva rival electoral, Rosa Cañadas, presidenta de Trea Capital i de la fundació Tanja, el financer ha anunciat que mantindrà una trobada amb ella i els socis que formaven la seva candidatura per “captar les seves sensibilitats” i copsar “el tarannà de tot el col·lectiu d’associats”.

Guardiola, considerat l’aspirant continuista de la junta sortint que ha encapçalat l’executiu Javier Faus, partia com a clar favorit, ja que va reunir 558 avals per presentar la seva candidatura, superant àmpliament els 50 necessaris per concórrer a les eleccions, mentre que Cañadas va presentar-ne 216. La llista de Guardiola compta amb 16 antics membres de la junta, mentre que quatre són noves adscripcions, amb un pes important de les grans corporacions i equilibri entre homes i dones.

javier faus juame gualdiola cercle d'economia
En un acte simbòlic de traspàs de la presidència, Javier Faus ha entregat a Guardiola el martell que el president del Cercle utilitza a les reunions internes de l’entitat. © ACN

Amb un acte simbòlic, l’entrega del martell que el president del Cercle utilitza en les reunions internes de l’entitat per part del president sortint, ha pres possessió del càrrec Jaume Guardiola. El seu predecessor ha donat les gràcies a tots els socis, “el gran actiu de l’entitat”, ha concretat, pel suport que ha rebut durant el seu mandat, en què “s’han pres decisions difícils, com el trasllat de la reunió anual de Sitges a Barcelona, i s’han emès notes d’opinió relatives a aspectes delicats”. “Ara queda pendent el tema de l’aeroport”, li ha dit Faus al nou president, “el gran tema pendent de Barcelona”.

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i en Ciències Empresarials i MBA per Esade, l’exbanquer Jaume Guardiola (Barcelona, 1957) va deixar l’any passat Banc Sabadell després de 14 anys de conseller delegat i una llarga trajectòria al sector financer: des dels inicis en la direcció de Banca Catalana a diversos càrrecs a BBVA. Al Banc Sabadell, on va formar tàndem amb el seu president Josep Oliu, Guardiola va dirigir el creixement del banc, especialment amb adquisicions com la de la CAM i Caixa Penedès, Banco Guipuzcoano i l’entitat anglesa TSB.