Cursa de El Corte Inglés
La popular prova atlètica se celebrarà el diumenge 7 de maig.

La Cursa El Corte Inglés preveu superar els 21.000 corredors i lluitarà contra l’Alzheimer

Aquest any, la cursa popular més emblemàtica de Barcelona, prevista per al 7 de maig, ajudarà a recaptar fons per a la Fundació Pasqual Maragall i es tornarà a desenvolupar en un circuit urbà de 10 quilòmetres homologat per la Federació Catalana d'Atletisme

Popular, solidària i gratuïta. Són les tres grans característiques de la Cursa d’El Corte Inglés, que aquest any arriba a la seva 43a edició consolidant-se com la carrera popular més icònica i amb més trajectòria de la ciutat. Se celebrarà el diumenge 7 de maig i actualment hi ha més de 9.000 persones inscrites, encara que aquesta xifra es preveu que es dupliqui les pròximes setmanes, ja que el repte és superar els 21.016 corredors de l’edició del 2022, en què hi va haver gairebé paritat entre homes (52%) i dones (48%).

L’any passat, després de dos exercicis d’absència per la pandèmia, la Cursa va tornar amb un nou circuit urbà de 10 quilòmetres homologat per la Federació Catalana d’Atletisme que aquest any es repeteix, ja que va ser molt ben rebut pels corredors. El recorregut passa per les avingudes més emblemàtiques de la ciutat i davant de grans atractius turístics com La Pedrera.

La sortida serà a les 9 del matí a El Corte Inglés de Diagonal. Els corredors baixaran per aquesta avinguda fins al Passeig de Gràcia, desviant-se pel carrer Aragó fins a la confluència amb Viladomat, el punt que marcarà l’equador de la cursa. Els cinc quilòmetres finals es desenvoluparan pel tram més cèntric de la Gran Via, fins al carrer Marina, per agafar tot seguit Ausiàs March i dirigir-se a la meta: la Ronda Sant Pere, al costat d’El Corte Inglés de Plaça Catalunya.

Cada any, la Cursa d’El Corte Inglés s’adhereix a una entitat amb finalitats socials o de recerca amb l’objectiu de recaptar fons i sensibilitzar la població amb alguna causa. En aquesta ocasió s’ha triat la Fundació Pasqual Maragall per donar suport a les seves investigacions per prevenir l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives.

La idea és que la Cursa serveixi de gran aparador per a la fundació, és a dir, perquè pugui donar a conèixer els seus programes de lluita contra l’Alzheimer, aconseguir nous socis benefactors i conscienciar els ciutadans de la importància de portar una vida saludable i de practicar esport per frenar aquesta malaltia.

A més de poder prendre la decisió de fer-se socis —la fundació ja compta amb el suport de més de 61.000 persones i entitats—, per col·laborar amb aquest centre capdavanter de recerca presidit per Cristina Maragall, els corredors podran adquirir per tres euros una polsera solidària en el moment que recullin el dorsal. A més, com a novetat, aquest any la firma Under Armour, que és un dels sponsors oficials de la Cursa, ha posat a la venda una samarreta tècnica d’edició limitada els beneficis de la qual es destinaran també a la Fundació Pasqual Maragall.

Les samarretes reprodueixen la imatge corporativa i el dibuix que s’ha dissenyat per a la 43a edició de la cursa i es podran adquirir al preu de 15 euros als centres d’El Corte Inglés de Portal de l’Àngel i Diagonal, i també online, a partir del 17 d’abril.

Els corredors de la Cursa baixant per l’Avinguda Diagonal a l’edició del 2022.

“Per a la Fundació Pasqual Margall formar part aquest any de la Cursa d’El Corte Inglés és tot un orgull i una gran responsabilitat; el nostre fundador sempre va donar suport a aquesta carrera quan era alcalde i fins i tot va participar-hi en alguna ocasió”, ha afirmat Arcadi Navarro, director de l’entitat. “El nostre somni és aconseguir un futur sense Alzheimer; estic convençut que la Cursa tindrà un impacte enorme per donar visibilitat a aquesta causa, perquè els valors que promou són claus per lluitar contra aquesta malaltia”, ha afegit Navarro, que ha convidat els corredors a aconseguir una de les polseres de color verd i passar a formar part “de la gran família de la fundació”. “Tot allò que és bo per al cor, ho és per al cervell. L’exercici físic i una bona vida social com és el fet de córrer en companyia, són fonamentals per minimitzar les demències”, ha conclòs.

Arcadi Navarro: “Tot allò que és bo per al cor, ho és per al cervell. L’exercici físic i una bona vida social com és el fet de córrer en companyia, són fonamentals per minimitzar les demències”

Per participar en la Cursa cal inscriure’s gratuïtament online —hi ha temps fins al 30 d’abril— a la web cursaelcorteingles.cat i el període per recollir el dorsal als centres de Portal de l’Àngel o Diagonal serà del 26 al 6 de maig. Des de la primera edició, celebrada el 1979, han participat en aquesta prova més de 2,43 milions de persones.

A la darrera convocatòria prepandèmia, el 2019, la Cursa va acollir 46.283 corredors a la sortida. El rècord històric es va marcar en l’edició el 1994, amb 109.457 corredors, mantenint-se com la tercera carrera popular amb més participació del món. També es van batre rècords Guiness el 1993, 1995, 1996 i 1997. Per comparar l’esdeveniment amb altres grans cites per als runners a Barcelona, la Mitja Marató disputada al febrer va comptar amb 18.000 participants, mentre que la Marató del mes de març passat va registrar més de 15.000 corredors inscrits.

El rècord de participants es va registrar el 1994.

Per facilitar la mobilitat, aquest any s’incorpora com a empresa col·laboradora TMB, que regalarà un bitllet senzill de metro o autobús per a tots els corredors perquè el puguin utilitzar el dia de la Cursa. Altres patrocinadors habituals són Veri i Aquarius Zero, que repartiran més de 30.000 litres d’aigua i 20.000 litres de refresc, respectivament, als runners. Finalment, la cursa compta amb el suport dels voluntaris d’El Corte Inglés i de Voluntaris 2000, a més de la Guàrdia Urbana, la Creu Roja, la Federació Catalana d’Atletisme i l’Institut Barcelona Esports.

L’any 2022, l’entitat solidària a la qual la Cursa va donar suport va ser la Fundació Aura i, amb anterioritat, se n’han beneficiat altres ONG com Pallapupas, Càritas, Banc dels Aliments, Solidaritat Sant Joan de Déu o Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia.