Representants de la Cursa El Corte Inglés i la Fundació Catalana d'ELA durant la presentació.

La Cursa El Corte Inglés vol superar enguany els 26.000 participants

L'emblemàtica carrera popular barcelonina se celebrarà el diumenge 5 de maig i recaptarà fons per la Fundació Catalana d'ELA Miquel Valls

Barcelona es prepara un any més per celebrar, el diumenge 5 de maig, la seva carrera popular més emblemàtica: la Cursa El Corte Inglés que, enguany, arriba a la seva 44a edició. Més de 14.500 persones ja s’han inscrit, fet que fa que els organitzadors siguin optimistes i confiïn en superar els 26.400 participants de l’edició de 2023. Les inscripcions, que es poden fer només online i són totalment gratuïtes, estaran obertes fins a esgotar els 33.000 dorsals disponibles.

Com a novetat, els inscrits abans del 12 d’abril podran personalitzar el seu dorsal, que hauran de recollir, com la resta de corredors, o bé a El Corte Inglés de Portal de l’Àngel o al centre de Diagonal, entre el 25 d’abril i el 4 de maig. La cursa, a més a més de popular i gratuïta, és solidària, ja que, cada any, recapta fons per una entitat social que, a banda d’aquests recursos econòmics, aconsegueix també una gran visibilitat entre la població.

Aquest any, l’entitat beneficiària és la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, l’única ONG que acompanya a les persones afectades d’ELA i les seves famílies a Catalunya, i que fa costat a la recerca d’aquesta malaltia neurodegenerativa. Per recaptar fons a favor de la fundació, la marca de roba esportiva Under Armour, espònsor oficial de la cursa, ha posat a la venda una edició limitada de samarretes tècniques que es poden adquirir online o en els centres de El Corte Inglés. L’any passat, es van recaptar amb aquesta iniciativa 22.000 euros que es varen destinar a la Fundació Pasqual Maragall, una xifra que en aquesta edició es preveu superar, ja que s’han posat a la venda el doble de samarretes tècniques solidàries (unes 4.000 unitats). Els participants de la cursa també poden fer donacions directament a la fundació.

L’any 2022, després de dos exercicis d’absència per la pandèmia, la Cursa va tornar amb un nou circuit urbà de 10 quilòmetres homologat per la Federació Catalana d’Atletisme que aquest any es torna a repetir, ja que va ser molt ben rebut pels corredors. El recorregut passa per les avingudes més emblemàtiques de la ciutat i davant de grans atractius turístics com La Pedrera.

La sortida serà a les 9 del matí a El Corte Inglés de Diagonal. Els corredors baixaran per aquesta avinguda fins al Passeig de Gràcia, desviant-se pel carrer Aragó fins a la confluència amb Viladomat, el punt que marcarà l’equador de la cursa. Els cinc quilòmetres finals es desenvoluparan pel tram més cèntric de la Gran Via, fins al carrer Marina, per agafar tot seguit Casp, fins Passeig de Gràcia, per dirigir-se a la meta: la Ronda Sant Pere, al costat d’El Corte Inglés de Plaça Catalunya.

Al llarg de les 43 edicions celebrades fins ara, la Cursa ha sumat més de dos milions de participants. Un dels elements més significatius és que habitualment hi ha una quasi total paritat entre homes i dones. Així, en l’edició de l’any passat, dels 26.412 participants el 54% van ser homes i el 46% dones. El guanyador, Artur Bossy, va fer el recorregut amb 29′ 24″. La primera dona a arribar a la línia de meta, Cristina Silva, va fer un temps de 34′ 43″.

Corredors en una de les edicions anteriors de la carrera popular barcelonina.

Un gest per l’ELA

Durant la presentació de la cursa, aquest dijous, la directora de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, Esther Sallés, ha agraït a El Corte Inglés que l’entitat hagi estat la seleccionada per rebre els fons solidaris, que ha titllat de “molt necessaris”, ja que només un 20% del seu pressupost procedeix de fons públics. “Els malalts d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) són un col·lectiu molt vulnerable; tenen moltes necessitats no cobertes i, des de la fundació, fem un acompanyament per millorar la seva qualitat de vida i la seva autonomia”, ha explicat. L’entitat va atendre 500 pacients l’any passat, posant també especialment l’èmfasi en ajudar a les seves famílies.

“Aquesta cursa ens donarà molta visibilitat i també ens ajudarà a donar a conèixer aquesta malaltia degenerativa i a impulsar les millores legislatives que perseguim”, ha apuntat Sallés, després de recordar que actualment l’ELA no té cura i tampoc existeix cap fàrmac per tractar als pacients, que tenen una esperança de vida d’entre tres i cinc anys. A Catalunya hi ha unes 500 persones afectades per ELA, 3.000 en el conjunt d’Espanya.

Per contribuir a la campanya solidària, la Cursa El Corte Inglés i la Fundació Catalana d’ELA compten amb el testimoniatge de prescriptors del món de l’esport, el cinema i la música, com Juan Carlos Unzué, Robert Lewandonsky, Javier Puado, Miki Núñez, Laura Londoño, Sandra Paños i Carolina Marín.