L'última Festa del Vi Novell es va fer l'any 2019.

La Festa del Vi Novell torna a Barcelona

Els jardins del Palau Robert acullen aquest dissabte, 10 de desembre, una mostra amb els vins més primerencs elaborats per tretze cellers catalans i tres de Mallorca

Cap de setmana ple de propostes a Barcelona coincidint amb el llarg pont de la Puríssima i la Constitució. La majoria d’esdeveniments estan relacionats amb el Nadal, però els amants del vi també poden gaudir aquest dissabte d’una festa molt especial, la Festa del Vi Novell, que torna al Palau Robert després de dos anys sense poder celebrar-se per culpa de la pandèmia.

Des de les 11 del matí fins a les 8 del vespre, els jardins del Palau Robert seran l’escenari de la celebració de l’arribada dels primers vins de l’anyada, és a dir, de les primeres ampolles que surten al mercat fruit del raïm recollit en la verema d’aquest últim estiu. A diferència d’altres vins joves, que surten més endavant, s’embotella i es consumeix sense haver reposat, el que li dona una frescor i unes característiques molt especials.

En aquesta mostra hi participaran els 13 cellers catalans que aquest any han fet vi novell i que pertanyen a 7 denominacions d’origen diferents. També s’hi han convidat tres cellers de Mallorca, que s’han volgut sumar a la festa. Segons l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), el vi novell “és un producte molt tradicional tant a Catalunya com a Mallorca que els cellers treballen per donar a conèixer i posar en valor“.

L’accés a la Festa del Vi Novell és lliure, però per tastar els primers vins de la temporada cal comprar un tiquet d’1,5 euros o bé un pack de 8 tastos per 10 euros. Per acompanyar els vins, hi haurà formatges i embotits catalans. Els cellers catalans que seran presents a la festa són Carles Andreu, Josep Foraster, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler de Sanuí, de la DO Costers del Segre; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; el Celler Cooperatiu de la Granada, Covides i Maset, de la DO Penedès; el Celler Cooperatiu d’Artés, de la DO Pla de Bages; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta. Pel que fa als cellers mallorquins, es tracta de 7103, Macià Batle i Jaume de Puntiró.

En paral·lel a poder fer un tast, els visitants que s’acostin al Palau Robert podran participar en diverses activitats, com una representació teatral a les 12 del migdia per explicar l’origen i la tradició del vi novell. A les 4 de la tarda tothom qui ho vulgui podrà posar a prova els seus coneixements sobre aquest tipus de vi participant en el Trivial del Novell.