LA FÀBRICA DE DAMM AL CARRER ROSSELLÓ, CONEGUDA COM LA BOHÈMIA, ES VA ESTRENAR l'any 1905.
LA FÀBRICA DE DAMM AL CARRER ROSSELLÓ, CONEGUDA COM LA BOHÈMIA, ES VA ESTRENAR l'any 1905.

La Fundació Damm digitalitza el seu arxiu històric, amb més de 140.000 peces

El grup cerveser vol posar a disposició de tota la societat un patrimoni de més de 140.000 objectes, imatges i pel·lícules que ha reunit des del seu naixement l'any 1876 i que són un bon reflex de l'evolució de Barcelona i dels canvis socials.

Damm és propietari d’un dels principals arxius històrics privats d’Espanya. Es tracta d’una faceta poc coneguda de la companyia cervesera, però ara es vol impulsar amb un pla de digitalització que permeti posar a disposició de tota la societat un patrimoni únic que testifica no només l’evolució de la mateixa empresa, sinó de tota la societat. El llegat de Damm està integrat per més de 140.000 peces, entre les quals destaquen 118.000 fotografies antigues digitalitzades i centenars de pel·lícules que sumen més de 6.100 hores de visualització en sessió contínua.

 

Tota aquesta riquesa històrica està sent digitalitzada gràcies a la Fundació Damm, que té la custòdia de l’arxiu, ubicat en un espai de més de 1.300 metres quadrats a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, l’emblema de la companyia. En paraules de Demetrio Carceller Arce, president de la Fundació Damm, “és admirable el treball diligent de l’Arxiu Històric de Damm per recuperar i posar a l’abast de tota la societat un llegat únic. Una tasca que es realitza dia a dia, etiqueta a etiqueta”. I és que la fundació ha invertit més d’un milió d’euros en els últims tres anys per recuperar, digitalitzar i posar l’arxiu a l’abast de tota la societat. Carceller Arce destaca que “aquest projecte és un orgull per a la fundació i per a tots els que formen part de Damm”. Cal recordar que l’empresa acumula 144 anys de vida.

Damm forma part de la història de la publicitat.
Damm forma part de la història de la publicitat.

La història de la companyia, que es pot seguir a través de l’extens llegat de l’arxiu, és també la història de la societat barcelonina, dels canvis d’hàbits, de l’evolució dels mitjans de transport, la història de la publicitat, dels esdeveniments culturals, dels triomfs esportius i també de la solidaritat i la responsabilitat cap a una societat amb la qual el grup ha evolucionat en paral·lel. En aquest sentit, la inversió que està efectuant la Fundació Damm té com a missió convertir l’arxiu històric en un recurs accessible a tots els ciutadans, sigui per interès personal o per a tasques d’investigació, treballs acadèmics i fins i tot produccions audiovisuals, segons explica el president de la fundació que recorda que “el nostre objectiu és poder compartir i posar a disposició de tota la societat els 144 anys d’història de la companyia. El procés de digitalització permetrà a tothom qui vulgui poder accedir a aquest patrimoni des de qualsevol racó de món”.

I quin tipus d’objectes reuneix la col·lecció? Ampolles antigues, cartells, neveres, calendaris, botes de futbol, ​​balances, caixes, plànols, telèfons, samarretes, para-sols … fins a 24.170 peces que ens traslladen a altres èpoques i documenten els canvis socials, culturals, econòmics, històrics i gastronòmics des de finals de segle XIX fins als nostres dies.

L'arxiu de Damm té documentats més de 24.000 objectes de tota mena.
L’arxiu té documentats més de 24.000 objectes de tota mena.

Recentment, per exemple, algunes de les peces de l’arxiu han tingut el seu minut d’or en aparèixer en la sèrie Hache, de Netflix. També al Teatro Real de Madrid va utilitzar algunes caixes d’ampolles de cervesa dels anys 70 per ambientar les escenes de l’òpera Carmen, de Bizet. Recentment, s’han incorporat al llegat la jaqueta i les botes que portava l’actor Peter Dinklage —el popular Tyron Lannister de la sèrie Joc de Trons— en un dels últims anuncis estiuencs d’Estrella Damm.

Ampolles antigues de Damm.
Ampolles antigues de Damm.

L’arxiu de la Fundació Damm va començar a reunir-se quan l’empresa va deixar de fabricar cervesa a l’històric edifici del carrer Rosselló, conegut com La Bohèmia, que va funcionar com a fàbrica entre 1905 i 1992. L’immoble, que actualment és un punt de trobada social i cultural de Barcelona, ​​ha acumulat tota mena d’objectes en els seus magatzems que, perfectament, podien haver acabat a les escombraries. No obstant això, tots aquells milers de trastos van ser salvats gràcies a tres empleats de l’empresa que van tenir la visió d’adonar-se que si es perdien aquests objectes, es deixava també morir l’essència de la companyia.

Així va ser com Carlos Cervantes, Pedro Peiró i Manuel Peribáñez van decidir rescatar de l’oblit tots aquests materials i posar-los en valor gràcies al suport de la Fundació Damm, fins a configurar una de les col·leccions històriques més potents tant per dimensió com per varietat en aquest sector. Al costat de les fotografies i pel·lícules, entre els milers de peces que integren la col·lecció sobresurten la primera ampolla d’Estrella, produïda en 1876, o una invitació que es va enviar per a l’acte d’inauguració de la fàbrica de Damm al carrer Rosselló a 1905. Es conserva també el primer anunci que va emetre Damm a la televisió, en blanc i negre, a TVE el 1970. Un altre dels objectes curiosos és una caixa de fusta en la qual es conserva una talla de la Mare de Déu de la Vinya, patrona de la cervesa i el vi, que es treia anualment en processó.

Demetrio Carceller, president de la Fundació Damm.
Demetrio Carceller, president de la Fundació Damm.

La Fundació Damm, més de 65 anys compromesos amb la societat

L’arxiu històric és una de les accions que impulsa la Fundació Damm, però el seu vincle amb la societat també s’estableix a través de l’esport. El Club de Futbol Damm va complir l’any passat 65 anys inculcant valors com l’esportivitat, la companyonia, l’afany de superació, la professionalitat i la igualtat de gènere, sent una escola formativa, però també una cantera de talents que han aconseguit la màxima competició.

El Club de Futbol Damm és, sens dubte, la cara més coneguda de la fundació que presideix Demetrio Carceller. En 2019, comptava amb 231 jugadors i jugadores de benjamí a juvenil. El club es va fundar el 1954 gràcies a l’impuls d’un grup de treballadors aficionats i ha assolit un reconegut prestigi gràcies al seu esperit formatiu i d’impuls a l’esport de base. Els equips de la Damm són també una cantera recurrent per als grans clubs. Només l’any passat, 32 esportistes del CF Damm van ser fitxats per equips professionals com el RCD Espanyol, el FC Barcelona i el Girona FC.

I malgrat la seva joventut, el Club de Pàdel Damm, nascut el 2012, ja és un referent formatiu en aquest esport en l’àmbit espanyol.

A més de tot això, la Fundació Damm col·labora amb entitats socials, culturals i esportives que comparteixen un objectiu comú: ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones per contribuir a la construcció d’una societat millor.

Tags from the story