grup japones AGC Malgrat de Mar
Instal·lacions de la multinacional japonesa AGC a Malgrat de Mar. ©agcpharmachemicals

La japonesa AGC invertirà 90 milions i crearà 100 llocs de treball a Malgrat de Mar

El fabricant de principis actius farmacèutics ampliarà en un 30% la capacitat de producció al Maresme amb la construcció d’una nova planta que entrarà en funcionament el 2024 i potenciarà el centre de recerca i desenvolupament

L’empresa química-farmacèutica japonesa AGC Pharma Chemicals invertirà 90 milions d’euros i crearà 100 llocs de treball qualificats amb l’ampliació de la fàbrica de la companyia ubicada a Malgrat de Mar, on treballen 330 persones.

El grup és un dels principals proveïdors de la indústria farmacèutica des de la planta de Malgrat que està especialitzada en la producció d’ingredients o substàncies farmacèutiques actives que eventualment poden arribar a ser convertides en un medicament, anomenades tècnicament API (Active Pharmaceutical Ingredients). Es tracta d’un mercat que creix a un ritme del 7% anual, al què AGC vol donar resposta, centrant-se en la seva missió: millorar la vida de les persones aportant productes de millor qualitat, segons ha concretat la companyia.

La millora de factoria catalana respon a la necessitat d’incrementar la capacitat de producció en un 30%, amb la construcció d’una nova planta de 7.500 metres quadrats, que entrarà en funcionament el 2024.

L’ampliació s’aprofitarà per incorporar els últims avenços tecnològics del sector, segons Akihiro Kadokura, conseller delegat d’AGC Pharma Chemicals Europe, la divisió europea del grup establert al Japó. El responsable de la companyia va subratllar durant la presentació del projecte que Catalunya és un centre estratègic per a la indústria química i farmacèutica i que “compta amb talent professional especialitzat en aquest camp”.

Les noves instal·lacions comptaran amb reactors d’entre 1,5 i 7,5 m3 per produir més volum de principis actius farmacèutics i espai addicional per a futures inversions del grup a la planta de Malgrat de Mar, que es la unitat productiva a Europa per a la seva divisió internacional d’ingredients actius farmacèutics sintètics.

La companyia és present a Catalunya des del 2019, any en què va adquirir Malgrat Pharma Chemicals, al grup farmacèutic alemany Boehringer Ingelheim i va continuar amb la producció i la continuïtat dels més de 300 treballadors. La farmacèutica alemanya segueix sent un dels principals clients de AGC per subministrar a la fàbrica que Boehringer té a Sant Cugat del Vallès.

D’aleshores ençà, a Malgrat, el fabricant japonès ha activat un centre d’R+D que preveu potenciar i que permet el desenvolupament de processos des de l’escala de laboratori fins a la producció comercial. Alhora, els treballs de recerca milloren el ventall dels serveis oferts a tot els clients d’ingredients actius de productes farmacèutics.

AGC Malgrat de Mar
El conseller delegat del grup AGC amb el conseller Torrent, durant una visita a la fàbrica de Malgrat.

El grup AGC és un conglomerat empresarial internacional que comprèn més de 200 empreses, amb presència a més de 30 països, amb més de 55.000 treballadors i un volum de vendes superior als 12.700 milions d’euros, amb dades de 2020.

Durant l’acte de presentació del projecte, que compta amb el suport de l’agència per a la competitivitat de l’empresa Acció, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha valorat l’aposta del grup japonès per Catalunya perquè contribueix a “posicionar-la a escala global en el sector farmacèutic”, un àmbit “estratègic i clau” i que “encara ho serà més en el futur”.