Vall d'Hebron
L'hospital Vall d'Hebrón és el cor del campus sanitari, de recerca i de formació.

La remodelació del campus sanitari de Vall d’Hebrón superarà els 270 milions d’euros

La reordenació i modernització del complex sanitari culminarà el 2028 i passa, entre altres actuacions, per aixecar un nou edifici que aglutinarà les urgències no pediàtriques i un altre que concentrarà els serveis ambulatoris

El complex hospitalari de Vall d’Hebrón serà objecte d’un conjunt d’actuacions per configurar el que serà un nou campus sanitari després d’una reordenació i modernització de les actuals instal·lacions i la construcció de nous equipaments, amb una inversió que superarà els 270 milions d’euros i que hauria de finalitzar l’any 2028.

Els primers projectes que s’abordaran són la construcció d’un nou edifici, anomenat FUL (Edifici de Farmàcia, Urgències i Logístic), que centralitzarà totes les urgències, excepte les pediàtriques, i que connectarà l’hospital general amb l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Es tracta d’una construcció de 28.732 metres quadrats amb una coberta enjardinada per afavorir la integració en l’entorn verd de Collserola, amb una inversió de 90 milions d’euros per a la que el Departament de Salut ha sol·licitat fons FEDER, que no es veurà acabada fins al 2028.

L’altra obra d’envergadura correspondrà a les noves consultes de La Teixonera, que agruparà tots els serveis ambulatoris, excepte els pediàtrics, i consultes externes d’especialitats, i que s’ubicarà a l’altra banda de la Ronda de Dalt, concretament sobre les cotxeres de la L3 del metro. L’edifici de La Teixonera, on caldrà invertir uns 70 milions d’euros, tindrà uns 36.000 metres quadrats i hauria d’estar enllestit pel 2024.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, qualifica la reforma “d’ambiciosa” per consolidar Vall d’Hebron com un dels “vaixells insígnia de la xarxa sanitària catalana” i perquè “Vall d’Hebron és un hospital que no només té voluntat assistencial, ––que la té i molta—, sinó que també la té de recerca, de docència i d’innovació”, va afegir.

Malgrat que algunes obres de remodelació d’equipaments ja existents es van iniciar el 2017, van quedar aturats uns projectes i posposats altres a causa de la pandèmia del coronavirus, segons ha reconegut el doctor Albert Salazar, gerent del Vall d’Hebron, durant la presentació de tot el pla de reordenació del campus que formen l’Hospital Vall d’Hebrón, el VHIR, el Vall d’Hebrón Institut d’Oncologia (VHIO), el Cemcat (Centro de Esclerosis Múltiple de Catalunya) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Salazar va manifestar que el nou espai sanitari s’obrirà i s’integrarà més en la ciutat gràcies a la construcció d’un gran parc connectat amb els barris veïns i obert a la ciutadania.

En els darrers quatre anys ja s’han dut a terme determinades actuacions de millora, però la pandèmia en va paralitzar i posposar algunes

Respecte a la resta d’actuacions, fins a un total de 22 previstes que sumaran uns 63 milions d’euros, s’estrenarà un nou espai per diagnosticar i controlar les arrítmies, 540 m² amb tecnologia d’última generació. El 2022 serà el torn de l’espai Nounats, amb tu com a casa, un projecte que transforma 444 m² de la unitat de cures mitges i bàsiques de neonatologia en dotze habitacions familiars. I també l’any vinent està previst que entri en funcionament la nova àrea de Radiofarmàcia i el Centre de Simulació Clínica Avançada, 1.148 metres quadrats on professionals i estudiants podran assajar amb eines innovadores i casos clínics.

conseller Argimon a Vall d'Hebrón
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, durant la visita a l’Hospital Vall d’Hebrón.

Paral·lelament, hi ha altres projectes en marxa com la Unitat de Psiquiatria Infantil i de l’Adolescència; la renovació de la segona i cinquena planta d’hospitalització pediàtrica; les fases cinc i sis de la millora de les Urgències actuals; la Unitat d’Hospitalització d’Oncohematologia Pediàtrica; l’Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent; una nova Àrea de l’Ictus, una nova Àrea del Cor; el laboratori d’Anatomia Patològica i el Trauma Center.

El que ja està en fase d’execució és el nou edifici de Recerca Vall d’Hebron, on treballen més de 1.000 investigadors, que costarà uns 40 milions d’euros, més altres 20 milions destinats a un ciclotró, que permetrà desenvolupar medicina molecular que utilitza els radioisòtops per fer diagnòstics en viu i nous tractaments. Es construeix sobre els terrenys de l’antiga bugaderia de l’hospital i comptarà amb 16.757 m². Ubicat entre l’edifici docent de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, el nou edifici permetrà realitzar recerca disruptiva i d’excel·lència i apropar encara més la investigació a l’àmbit assistencial.

Això sense tenir en compte que en els últims quatre anys ja s’ha enllestit l’adequació dels equipaments per a les Consultes Externes de Pediatria; l’Hospital de Dia Polivalent d’Adults i l’Hospital de Dia Polivalent Pediàtric; les càmeres d’hematologia d’adults; un nou espai per fer hemodiàlisi; la Sala Ronald McDonald, per acompanyar les famílies dels infants hospitalitzats; la nova àrea de diagnòstic per la imatge pediàtric, i les quatre primeres fases de l’adequació de les Urgències actuals, que en un futur estaran centralitzades en el nou Edifici FUL.