Hotel Miramar Montjuïc Barcelona Hyatt
L'Hotel Miramar, a Montjuïc.

La Socimi Atom compra els hotels Miramar i La Florida per 50 milions

La cadena hotelera internacional Hyatt passarà a gestionar l'icònic establiment de Montjuïc, mentre que el grup Sunset Hospitality, de Dubai, es farà càrrec de l'immoble situat al Tibidabo

L’any comença fort a Barcelona en l’àmbit de la compravenda d’hotels. Després que el 2023 canviessin de mans l’Hotel Mandarin Oriental i l’Hotel Sofia, aquest dimarts s’ha anunciat la compra dels hotels de luxe Miramar i La Florida per part de la Socimi Atom Hoteles, impulsada per Bankinter i GMA i liderada per l’expert hoteler Víctor Martí.

Es tracta de dos immobles singulars que fins ara pertanyien a l’inversor libanès Joseph Boutros El Khoury, que ha ingressat amb aquesta operació 50 milions d’euros. El canvi de propietat reforçarà la presència de grans cadenes internacionals de prestigi a Barcelona, ja que Hyatt passarà a gestionar l’icònic Hotel Miramar de Montjuïc. En paral·lel, la gestió del Gran Hotel La Florida, ubicat al Tibidabo, serà assumida per Sunset Hospitality Group, una companyia de referència al sector de la restauració i l’oci a Dubai, i que, actualment, ja opera a Espanya hotels i restaurants d’alta gamma a Marbella i Eivissa.

“Aquesta inversió és una mostra de confiança en la posició de Barcelona com a destinació turística, i en la seva capacitat d’atreure capital, marques, coneixement i visitants”, destaquen des d’Atom Hoteles SOCIMI, companyia que fins ara a la capital catalana només tenia en propietat l’hotel Ilunion Les Corts, que va adquirir el 2022. En total, aquest vehicle inversor cotitzat especialitzat en hotels té una cartera de 28 establiments que sumen 6.713 habitacions i el valor dels seus actius supera els 950 milions d’euros.

“Estem contents i il·lusionats amb aquesta nova operació, que ens permet obrir la porta de la ciutat de Barcelona a dos referents de l’alta gamma com Hyatt i Sunset Hospitality Group. Per nosaltres, és important treballar amb el partner adequat per cada oportunitat de negoci, i estem segurs que ens trobem davant d’un moment de renovació històrica de l’hostaleria de luxe de Barcelona”, ha apuntat Atom, després de destacar que a partir d’avui passen a ser els amos de dos dels deu hotels 5 estrelles Gran Luxe que hi ha a la ciutat.

Atom qualifica d'”inversió inicial” els 50 milions desemborsats en aquesta transacció, apuntant que s’activarà un pla inversor de millores per reposicionar i rellançar els dos establiments de la mà dels nous operadors. Hyatt Hotels & Resorts, amb presència a tots els continents i més de 1.300 hotels d’alta gamma, fa anys que vol establir-se amb força a Barcelona. El seu projecte estrella va ser la conversió de la Torre Agbar en un hotel de luxe, però la moratòria hotelera els ho va impedir. Després d’aquest fracàs, el 2020 es va aliar amb Hesperia per transformar el seu emblemàtic hotel de la Granvia de l’Hospitalet en l’actual Hyatt Regency Barcelona Tower. Posteriorment, va signar un contracte de franquícia amb l’Hotel Sofia, situat a l’Avinguda Diagonal, i ara el Miramar de Montjuïc esdevindrà el seu tercer establiment barceloní.

Atom Hotels: “Aquesta inversió és una mostra de confiança en la posició de Barcelona com a destinació turística, i en la seva capacitat d’atreure capital, marques, coneixement i visitants

“En l’àmbit personal i professional, aquesta operació és especial, perquè m’ha permès tornar a la ciutat on vaig començar la meva carrera professional al sector hoteler, en un moment en què és difícil trobar bons actius on invertir en aquest sector”, ha explicat Víctor Martí, conseller delegat d’Atom Hoteles. L’empresari destaca sentir-se “extraordinàriament il·lusionat per aquesta operació a Barcelona”, afegint que la ciutat “s’ha mantingut en els darrers anys com una de les cinc millors capitals europees per invertir en hotels”. “Les compres de l’Hotel Miramar i el Gran Hotel La Florida —afegeix— són les primeres operacions de l’any a la ciutat i a Espanya, i, per l’exclusivitat i el luxe dels actius adquirits, estan cridades a figurar entre les més importants de l’exercici actual”.

Una socimi promoguda per Bankinter

Fundada el gener del 2018, Atom Hoteles compta amb al voltant de 800 accionistes i va ser promoguda per Bankinter Investment (la filial de banca d’inversió de Bankinter), propietària del 5% del capital,  i pel gestor d’actius immobiliaris GMA (que posseeix un altre 5%) com a vehicle d’inversió alternativa especialitzat en hotels de quatre i cinc estrelles tant urbans com de vacances. A Catalunya, Atom també té l’hotel AC Baqueria Ski Resort, encara que el gruix dels seus actius es troben a les Canàries i les Balears, juntament amb propietats a Andalusia, Madrid, València, País Basc i Galícia.

Hotel La Florida Tibidabo Barcelona
L’històric Gran Hotel La Florida serà operat per Sunset Hospitality Group.

L’Hotel Miramar es va construir inicialment com a restaurant per a l’Exposició Universal del 1929, i entre el 1959 i el 1983 l’edifici va ser seu dels estudis de RTVE a Catalunya, que es van traslladar posteriorment a Sant Cugat. Durant aquestes dècades, es va convertir al centre de la incipient cultura televisiva espanyola, amb noms com Mónica Randall o Federico Gallo. Disposa d’uns jardins dissenyats per Forestier i va ser obra del cèlebre Ramon Raventós, encara que el 2007 el prestigiós estudi d’Òscar Tusquets va ser l’encarregat de convertir-lo en hotel de luxe.

Per la seva banda, el Gran Hotel La Florida va ser construït el 1924 en ple desenvolupament de la muntanya del Tibidabo. S’hi han allotjat figures mítiques de la literatura i el cinema, com Ernest Hemingway, James Stewart o Rock Hudson. Als seus jardins no és estrany que coincideixin, com va passar a finals del 2023, hostes com Bruce Springsteen, Barack Obama o Tom Hanks. La barreja de modernitat i classicisme impregna l’establiment, on es barregen les escultures contemporànies de Ben Jakober i Yannick Vu amb el gust més elegant de l’interiorisme barceloní”, recorda Atom.

L’inversor d’origen libanès Joseph Boutros El Khoury va comprar els dos hotels barcelonins a finals del 2010 a través del seu vehicle inversor, Continental Property Investments (CPI), al fons nord-americà Area Property (antic Apol·lo), que, amb el suport d’Aareal Bank, havia adquirit els dos actius entre 2005 i 2007.

Segons dades de la consultora CBRE, el sector hoteler de Barcelona ha tancat 2023 amb una inversió de 517,6 milions d’euros, un 118% més respecte als 237 milions d’euros registrats l’any anterior.

Hotel Miramar Hyatt
L’Hotel Miramar serà gestionat per la cadena Hyatt.