Virmedex, nova ‘spin-off’ del CREB de la UPC que crea entrenaments virtuals basats en jocs
L'equip d'investigadors i col·laboradors de Virmedex Virtual Experiences: Carmen Gomar, de la UB, i Daniela Tost Pardell, Núria Bonet Codina i Ariel von Barnekow.

La ‘spin-off’ Virmedex crea jocs virtuals per a l’aprenentatge mèdic

L’empresa sorgida del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB) de la UPC i de la Universitat de Barcelona (UB) ha desenvolupat la seva primera plataforma de simulació gamificada que facilita a estudiants i professionals de la salut adquirir pràctica en la cirurgia del bypass cardiopulmonar a través del joc

Virmedex Virtual Experiences és una spin-off de recent creació que està ultimant la sortida al mercat de la seva primera plataforma virCPB adreçada als estudiants i professionals de la medicina perquè puguin entrenar-se en la tècnica del bypass cardiopulmonar en un entorn virtual.

Aquest primer producte validarà en el mercat el treball que ha dut a terme l’equip d’investigadors vinculats al Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB) de la UPC i de la Universitat de Barcelona (UB) entorn de les mecàniques de joc en activitats no lúdiques, el que es coneix com a gamificació.

La cofundadora i directora de Virmedex, Daniela Tost, ha explicat que “els jocs són la nostra passió i creiem que la diversió no és contrària a l’excel·lència. La formació virtual gamificada basada en models validats científicament és el paradigma educatiu de la propera generació”.

El seu primer joc virtual basat en un model fisiològic correspon al bypass cardiopulmonar, que és una tècnica que suplanta temporalment la funció del cor i els pulmons durant una cirurgia, mantenint la circulació de la sang i la presència d’oxigen al cos. Per la qual cosa, la plataforma virCPB està adreçada als perfusionistes responsables de l’operativa de la bomba de circulació extracorpòria en intervencions de cirurgia cardíaca i a infermers que es vulguin especialitzar en aquesta activitat, o metges, anestesiòlegs i cirurgians, alhora que a empreses fabricants de les bombes extracorpòries.

La plataforma ofereix una forma més econòmica i accessible d’entrenament, complementària a la formació convencional i a la simulació física, per millorar significativament les habilitats tècniques d’aparells complexes i de comunicació dels professionals, incrementant el seu benestar emocional i contribuint a fer que les operacions siguin més segures.

“Amb aquest sistema de software gamificat aprendran els protocols que cal seguir i prendran les seves pròpies decisions, tot experimentant amb un únic risc: que s’acabi el joc”, destaca Daniela Tost.

Els fundadors de la spin-off són els investigadors del CREB de la UPC Daniela Tost Pardell, Núria Bonet Codina i Ariel von Barnekow, els quals han comptat amb l’expertesa de professionals mèdics especialitzats en el bypass cardiopulmonar per desenvolupar el software.

Per dur a terme la recerca del primer producte, les impulsors del projecte han treballat amb la doctora Carmen Gomar, de la UB, i amb la coordinadora assistencial de la Unitat de Perfusió Cardiovascular de l’Hospital Clínic, la doctora Maite Mata. També s’han associat amb diferents organismes nacionals i internacionals com ara hospitals, centres de recerca i empreses.

“La formació virtual gamificada basada en models validats científicament és el paradigma educatiu de la propera generació”, defensen els fundadors

Aquest projecte ha estat cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i compta amb el suport de la Secretaria d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

Imatge d’una de les seqüències del joc virCPB que reprodueix la realitat d’un quiròfan durant una cirurgia de bypass cardiopulmonar.