aerotaxi AAM
Prototip virtual a escala del projecte d'AAM per construir un aerotaxi elèctric.

La ‘startup’ AAM dissenya un taxi aeri elèctric que es desplaçarà a 300 quilòmetres per hora

L’empresa, que fa sis anys que desenvolupa la idea, vol comercialitzar les primeres unitats d’aquest aerotaxi als Estats Units el 2025

La startup catalana AAM, amb seu a Barcelona, està desenvolupant un prototip a escala real del taxi aeri cent per cent elèctric en què la companyia treballa des de fa sis anys i que podrà arribar als 300 quilòmetres per hora, per estalviar temps en desplaçaments urbans i interurbans.

Per aquesta nova fase del projecte, AAM acaba d’iniciar una ronda de finançament d’un milió d’euros, amb l’objectiu de poder comercialitzar, a un preu unitari de 200.000 euros, les primeres unitats d’aquest nou mitjà de transport el 2025, principalment començant el negoci als Estats Units.

Els impulsors de la idea, un equip de set persones liderades pel seu conseller delegat, Aitor Martín, calcula que amb aquest nou mitjà de transport cada usuari podrà reduir una quarta part dels viatges diaris, urbans i interurbans, amb un estalvi d’entre 200 hores i 300 hores l’any. L’aerotaxi facilitarà el desplaçament de dues persones sense la presència de pilot, ja que el vol és autònom.

Les primeres unitats es comercialitzaran a 200.000 euros, als Estats Units inicialment, a partir de 2025

Martín defensa la proposta d’AAM com una iniciativa disruptiva que vol democratitzar l’ús de l’aerotaxi i “que canviarà radicalment la mobilitat urbana i el concepte de ciutat” perquè entra a l’espai aire on no hi ha trànsit ni obstacles, de forma que el desplaçament serà en línia recta i a altes velocitats per optimitzar el temps del recorregut. Per això, funcionarà amb un sistema tarifari similar al del taxi convencional: establint preus segons les distàncies recorregudes. En aquest cas, en relació als minuts de vol en lloc dels quilòmetres. “Tindrem una eficiència entre 5 i 10 vegades més gran que els nostres competidors i uns costos 10 vegades inferiors”, destaca Martín.

El taxi volador consta d’una tecnologia d’ales fixes similar a la dels avions STOL (short take-off and landing) que permet reduir les distàncies d’enlairament i aterratge a menys de 50 metres. Per això, podrà fer servir les pistes dels heliports. En l’actualitat, a Catalunya hi ha 70 heliports gestionats en la seva major part per la Generalitat. Es tracta d’una xarxa amb un heliport d’ús públic (Serveis Generals del Circuit de Catalunya), 25 d’especialitzats (Bombers, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals,…), més 16 infraestructures per a ús sanitari (hospitalaris i d’emergències), i d’altres tres heliports privats i 25 heliports més d’eventuals (que operen poques vegades l’any) destinats diferents serveis públics i operacions privades.

El servei funcionarà amb un sistema tarifari similar al del taxi convencional, però establint els preus pels minuts de vol emprats

La startup forma part del nou programa Catalonia Exponential Leaders d’Acció (Generalitat), que identifica les empreses referents en disrupció a Catalunya per impulsar la seva transformació. A través de l’agència de promoció Acció, el 2019, la firma AAM es va beneficiar de les ajudes Startup Capital d’Acció, que destina fins a 75.000 euros a cada empresa emergent per executar el seu pla empresarial.

heliport Tírvia (Lleida)
L’heliport de Tírvia, a Lleida, pertany a la xarxa d’heliports de la Generalitat de Catalunya.