Al centre, Javier Pagés, president de la DO Cava, amb representants d'empreses elaboradores.

Les vendes de cava creixen un 3% impulsades pel mercat nacional

S'estanquen les exportacions i s'alenteix la comercialització d'ampolles en relació amb els primers nou mesos del 2021, però el sector valora especialment l'alça experimentada a Espanya (+14,5%) i l'augment dels caves de gamma alta (+20%).

El sector del cava preveu tancar un bon any malgrat el context inflacionari i la forta competitivitat que hi ha al mercat internacional dels vins escumosos. Les empreses elaboradores estan molt satisfetes del creixement que han experimentat les vendes al mercat espanyol i posen èmfasi en l’alça a doble dígit experimentada pels caves de guarda superior, és a dir, els de gamma més alta, amb una criança mínima de 18 mesos.

Segons ha avançat aquest dimarts el president de la DO Cava, Javier Pagés, entre el gener i el setembre del 2022 les vendes de cava han augmentat un 3,36% i es preveu tancar l’any amb una alça del 3%, xifra que suposaria assolir una xifra de 245 milions d’ampolles. “L’entorn és complicat, però així i tot el cava demostra la seva resiliència. Creiem que hi ha moltes ganes de celebrar i viure moments de joia aquest Nadal i som optimistes”, ha destacat Pagés.

Aquest creixement del 3,36% registrat durant els nou primers mesos de l’any suposa un clar alentiment respecte a l’augment del 16,45% experimentat durant el mateix període del 2021, exercici molt positiu en què es van aconseguir superar les vendes prepandèmia. Des de començament d’any, han avançat especialment els caves de guarda superior, és a dir, els de més preu, que s’anoten una estirada del 20,41%. “Aquesta dada ens encoratja i ens indica que estem anant pel bon camí. El gran objectiu de la DO Cava i de la nova regulació que hem aprovat és generar valor i apostar per la qualitat”, ha subratllat el president del Consell Regulador. Els caves de gamma més alta representen ara el 13% del total de producció, dos punts més que fa un any (11%).

Una altra xifra destacada dels tres primers trimestres de l’any és el creixement del 14,5% que han comptabilitzat les vendes de cava a Espanya. Al contrari, les exportacions —que absorbeixen el 72% de la producció total— s’han estancat. El repunt al mercat nacional respon, segons Pagés, a la bona marxa de tots els canals de venda (supermercats, online i restauració), tot i que ha estat en aquest darrer segment on més dinamisme s’ha notat gràcies al sector turístic i al consum intern en activitats de lleure i restauració.

El cava, que és el vi de denominació d’origen més exportat d’Espanya, es comercialitza al voltant de 150 països, però el 82% de les vendes es concentra a deu mercats. Des de començaments d’any, el comportament d’aquest Top 10 ha estat molt desigual, fet que ha provocat un estancament de les exportacions. Segons Pagés, fins al setembre hi ha hagut cinc mercats clau que han crescut i cinc que han reculat.

Alemanya, que continua sent el primer client del cava a l’exterior, ha consumit un 7,26% més d’ampolles. També han crescut les vendes als Països Baixos, Suècia i, curiosament, Rússia. Per contra, als Estats Units, que és el segon principal mercat, les exportacions han retrocedit. També es registren caigudes al Regne Unit, Bèlgica, Japó i França.

El 2021, les empreses elaboradores de cava van vendre 238,22 milions d’ampolles de cava, un 10,5% més. La previsió és que les vendes arribin als 245 milions aquest any. Aquesta xifra, però, no s’ha de confondre amb el nombre total d’ampolles produïdes i sotmeses al control del Consell Regulador del Cava. Segons les estadístiques oficials, el 2021 el sector va elaborar 252,93 milions d’ampolles, un 17% més, fet que va suposar marcar un rècord històric, ja que es van superar els 252,51 milions d’ampolles del 2017, segons la sèrie històrica oficial.

Pagés reclama la reunificació del sector

Un cop més, el president de la DO Cava ha aprofitat la trobada anual amb la premsa per reivindicar la reunificació del sector productor dels vins escumosos elaborats sota el mètode tradicional champenoise. Sense referir-se directament als elaboradors de Corpinnat o Clàssic Penedès, Pagés ha destacat “la importància d’enviar al món un missatge d’unitat” i ha subratllat que la normativa del cava “és superexigent” i que pot satisfer totes les aspiracions. “La força és a la unitat; seria bo aconseguir aquesta unitat i crec que es donen les condicions perquè això passi. Estic disposat, com sempre, a treballar en un projecte de futur que ens porti a estar junts”, ha reiterat.

Tags from the story