El rector de la UPC, Daniel Crespo, i el president i CEO de Fractus, Rubén Bonet, en el moment de la signatura de l’acord per crear Fractus-UPC Deep Tech Hub.

L’empresa Fractus impulsa un centre de tecnologies ‘deep tech’ amb la UPC

Aquesta col·laboració públic-privada fomentarà les solucions tecnològiques disruptives basades en reptes científics amb un gran potencial i impacte social i contribuirà a la creació de startups o acompanyarà a spin-offs de la universitat  

El foment de les tecnologies deep tech, en tots els seus àmbits, serà una de les responsabilitats del nou centre de recerca i desenvolupament que han constituït la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC) i la companyia Fractus, especialitzada en el desenvolupament d’antenes fractals. El centre neix amb una clara vocació d’impuls de la recerca en solucions tecnològiques disruptives basades en reptes científics (deep tech), que demostrin un gran potencial per sortir al mercat i que tinguin un impacte social.

D’aquesta manera, els impulsors volen contribuir a la creació d’empreses emergents i filials, escissions o empreses derivades de la UPC que ja s’hagin focalitzat en aquest àmbit d’investigació. La universitat té una llarga trajectòria en R+D+i en el sector deep tech, a més d’una estreta relació amb més de 2.000 empreses de diversos sectors, per la qual cosa ja disposa d’una massa crítica en recerca i innovació en soluciones tecnològiques disruptives.

Al llarg dels propers mesos, es detallarà el pla de treball del centre per a l’any 2023. En línies generals, es durà a terme un cribratge de tots els projectes que hi ha en marxa en els diferents grups de recerca i investigació de la UPC vinculats a solucions deep tech. Alhora, es treballarà en el disseny de les possibles estructures de finançament, ja sigui pensant en els instruments que disposa la pròpia universitat, en la contribució de Fractus o en capital de tercers, segons expliquen fonts de la universitat a The New Barcelona Post.

D’altra banda, destaca l’experiència que pot aportar Fractus, una companyia que ha esdevingut internacional i que va constituir-se el 1999 com a spin-off de la UPC. Liderada per Rubén Bonet i pel professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona de la UPC Carles Puente, Fractus s’ha posicionat com una companyia pionera en el desenvolupament de tecnologia d’antenes internes per a telèfons mòbils, tauletes, a més d’altres dispositius sense fils en el camp de l’Internet de les Coses (IoT).

Especialitzada en les noves aplicacions de la tecnologia fractal i d’altres tecnologies emergents, la companyia catalana té una cartera de drets de propietat intel·lectual de més de 30 invencions protegides a través de més de 120 patents i sol·licituds de patent als Estats Units, Europa i Àsia.

L’activitat del hub —que rebrà el nom de Fractus-UPC Deep Tech Hub— se centrarà en la recerca, la innovació i la transferència de coneixement en àmbits com ara la mobilitat i la logística, els materials, la sostenibilitat, l’urbanisme, la informació i la comunicació, l’enginyeria biomèdica i les tecnologies mediambientals i energètiques. La iniciativa també es focalitzarà en les àrees emergents de la computació quàntica, la fotònica, la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, la robòtica, l’electrònica i els materials avançats.