Tripulació de l'equip juvenil del Sail Team BCN de la Copa Amèrica. ©Jordi Play

L’equip juvenil de la Copa Amèrica obre camí a joves generacions amb set nois i una noia

Els regatistes Albert Torres, Neus Ballester, Marcos Fernández, Martín Wizner, Conrad Konitzer, Nico Martin, Jaime Framis i Antonio Torrado, d'entre 18 i 26 anys, competiran amb el Sail Team BCN en la tercera edició de la categoria juvenil de la competició

El Sail Team BCN ja està complet. Dues setmanes després de presentar a l’equip femení que competirà en la primera edició d’aquesta categoria dins de la Copa Amèrica, els esportistes que integren el conjunt juvenil s’han donat a conèixer en un acte davant del mar de Sitges. Els escollits són Albert Torres, Neus Ballester, Marcos Fernández, Martín Wizner, Conrad Konitzer, Nico Martin, Jaime Framis i Antonio Torrado. Un equip de set nois i una noia, que a més no només navegarà en aquesta categoria: Ballester també forma part de l’equip que competirà en la primera Puig Women’s America’s Cup.

La majoria dels regatistes que integren l’equip juvenil es coneixien prèviament entre ells, en gran part per haver competit els uns amb els altres. “Som rivals, i ara fem equip. Que a l’equip hi hagi esportistes tan bons i tan diferents és molt positiu”, ha defensat Torres, conversant amb The New Barcelona Post i la resta de membres de l’equip després de la seva presentació al Club Nàutic de Sitges, en un acte organitzat per CaixaBank, com a patrocinador de l’equip, i pel Port de Sitges, com a base d’entrenament del Sail Team BCN.

Ballester ha expressat la seva “satisfacció per poder formar part dels dos equips”. I ha anat més enllà: “Considero que el femení i el juvenil som un mateix equip. Formem tots part del Sail Team BCN, i tots junts treballem per a tenir opcions de futur i poder aconseguir la copa”.

Tot i considerar que hi hauria d’haver més regatistes femenines en els equips, se sent afortunada de formar part d’aquests, i aspira a representar “un referent per a les noies” i evidenciar que és possible competir al més alt nivell, també en aquest tipus d’embarcacions que volen més que naveguen sobre el mar utilitzant hidroales o foils

A la recerca de l’imprescindible vaixell AC40 

La majoria dels membres de l’equip juvenil té experiència amb el foiling, però sobretot en modalitats en les quals les embarcacions requereixen menys regatistes. Així, ampliar l’equip comporta un aprenentatge, ha ressaltat Framis. Per a això, aposten per entrenar, pel que és imprescindible un element que han destacat tots els membres de la tripulació: cal disposar d’una embarcació AC40, el mateix vaixell amb el qual competiran en la regata. Ara per ara, entrenen amb un altre catamarà que també vola, i amb un simulador que intenta emular les mateixes condicions de navegació però que, encara que s’hi acosta, no ho aconsegueix completament, segons Ballester. 

Per a aconseguir aquest anhelat AC40, l’equip tècnic de Sail Team BCN està negociant el seu lloguer amb altres actors. Comprar una d’aquestes embarcacions està a l’abast de molt pocs: el seu preu pot oscil·lar entre els dos i tres milions d’euros, als quals cal sumar-hi un gran cost addicional per qüestions logístiques. Els membres de l’equip confien a poder disposar aviat de l’embarcació: “Per a arribar a la final necessitem que arribi l’AC40”, ha remarcat Konitzer.

La Copa Amèrica aspira a fomentar la pràctica i afició a la vela a Barcelona i el seu entorn com a part del llegat que vol deixar amb la seva edició a la capital catalana

Els vuit regatistes de l’equip aspiren a despuntar en la que serà la tercera ocasió en la qual es disputa la categoria juvenil de la Copa Amèrica, després que se celebrés ja en les edicions de 2013 i 2017. Competiran a la capital catalana, amb el reformat Port Olímpic com a base, del 17 al 26 de setembre un total de 12 equips: seran Espanya, Països Baixos, Canadà, Alemanya, Suècia i Austràlia, al costat dels sis que es disputaran la 37 Copa Amèrica: Nova Zelanda, Gran Bretanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i França. 

Tripulació juvenil del Sail Team BCN amb representants de CaixaBank, Port de Sitges, Club Nàutic de Sitges i l’alcaldesa del municipi, Aurora Carbonell.

“Tot i la seva joventut, els membres de l’equip tenen un palmarès impressionant i s’enfronten a un nou repte de gran importància”, ha destacat el CEO de la plataforma Imagin per a joves impulsada per CaixaBank, Benjamí Puigdevall. Ho ha dit en un acte en el qual també han participat el president del Club Nàutic de Sitges, Florenci Almunia, així com el president del Port de Sitges, Albert Bertran, i l’alcaldessa de la localitat, Aurora Carbonell. 

L’equip tècnic del Sail Team BCN està negociant amb altres actors el lloguer d’una embarcació AC40, la que s’utilitzarà en la competició

Els regatistes seleccionats destaquen pel seu “afany de superació, la capacitat de treballar intensament i l’aspiració per convertir-se en els millors”, segons el representant de CaixaBank. L’entitat exerceix de patrocinadora principal de Sail Team BCN seguint la seva trajectòria dins del patrocini esportiu, que es va propulsar el 1988 amb l’impuls d’un projecte dirigit a esportistes espanyols en la preparació dels Jocs Olímpics. Dins d’aquesta vinculació amb l’esport, l’entitat patrocina el 80% dels equips de futbol masculí professional i més de la meitat dels clubs femenins de primera divisió, a més de ser sòcia patrocinadora de la Federació Espanyola de Bàsquet i patrocinadora oficial del Comitè Paralímpic Espanyol, entre altres col·laboracions amb l’àmbit esportiu. 

Dins d’aquest terreny esportiu, la 37 Copa Amèrica aspira a incentivar la pràctica i afició a la vela a Barcelona i el seu entorn. Aquest foment de la vela forma part del llegat que la ciutat vol que la competició deixi en la capital catalana, que va més enllà de les transformacions urbanístiques i de serveis que ja s’estan materialitzant, com la del Port Vell i la posada en marxa del bus nàutic, en una Barcelona que ultima els preparatius per a acollir la competició de vela més antiga i rellevant del món.

Tags from the story