Representants d'empreses i organitzacions que donen suport al manifest, presentat a la Llotja de Mar.

Les empreses catalanes impulsen una economia amb propòsit

El 'Manifest per una Economia amb Propòsit', al que s'han adherit les principals organitzacions empresarials, convida les companyies a orientar-se a un propòsit de triple impacte: econòmic, social i ambiental

Més de 200 empreses catalanes s’han adherit al Manifest per una Economia amb Propòsit que s’ha presentat aquest dimarts a Casa Llotja de Mar de Barcelona, on també han assistit 250 representants del sector empresarial català. El manifest s’orienta a la creació de valor compartit, el que vetlla pel valor econòmic, social i ambiental tenint en compte els grups d’interès quan es prenen decisions. L’acte ha estat promogut per les principals organitzacions empresarials, amb el lideratge de Respon.cat i la complicitat de la Cambra de Comerç de Barcelona.

L’ecosistema empresarial té una gran responsabilitat envers la societat. Algunes de les empreses ja aborden els impactes econòmics, laborals, ambientals, socials i de bon govern sota un enfocament de compromís, responsabilitat, sostenibilitat i transparència. L’economia circular, la transició energètica, l’empresa saludable, la gestió de la diversitat, la igualtat de gènere, entre moltes altres matèries, mostren l’evolució que s’està fent des del món corporatiu. 

Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha obert l’acte declarant que “les principals organitzacions empresarials s’han unit per proclamar aquest manifest”. “Ens correspon ajudar a construir un futur més pròsper i compartir les millors pràctiques empresarials, que són alhora bones per a la competitivitat empresarial i per a la societat”, ha afegit.

El Manifest per una Economia amb Propòsit vetlla per una evolució des del capitalisme d’accionistes fins a un capitalisme de grups d’interès. “Hem de treballar per aconseguir un model econòmic que impulsi aquells aspectes on tenim potencial com a economia, alhora que també contribueixin a construir un país amb valors”, explica Mercè Mullor, expresidenta de Respon.cat, la iniciativa empresarial per al desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya.

Les empreses que s’uneixin al manifest es comprometen a desenvolupar abans del 2025 aquell propòsit que els resulti més rellevant i fer un pla d’acció per generar impacte abans del 2030. 

Rafel Oncins, actual president de Respon.cat, afirma que “el canvi no es produeix d’un dia per l’altre”, però que gràcies al manifest “s’ha visibilitzat un moviment de fons, basat en valors empresarials de nova generació, en compromisos ferms, en una nova manera de fer empresa”. L’acte també apel·la a la figura de l’empresari i l’empresària, com una persona amb consciència dels reptes que cal abordar i que vol fer empresa de manera diferent, des d’uns valors humanistes, contribuint al benestar de les persones i a la sostenibilitat.

El 63% de les empreses adherides ja tenen propòsit empresarial amb impacte. El 82% dels casos el propòsit és de caràcter social, seguit de l’ambiental (71%), cultural (31%), educatiu (36%), de salut (36%), mobilitat (10%) i vinculat a altres sectors (19%). El 51% són empreses de Barcelona, el 19% de Girona, el 9% de Lleida i el 3% de Tarragona.

El manifest ha estat promogut per trenta de les principals organitzacions empresarials, sota l’impuls de Respon.cat. Algunes d’elles són la Cambra de Comerç de Barcelona, Foment del Treball, Pimec, CECOTFemCat i el Col·legi d’Economistes.