Catalunya es consolida com un àrea d'innovació.

Les ‘startups’ de Barcelona conformen el quart ecosistema emergent a nivell mundial

La capital catalana es va consolidar el 2023 com a referent en innovació a nivell internacional i com tercera ciutat europea més atractiva per al talent emprenedor

Barcelona lidera l’avanç de l’Estat cap a l’economia del coneixement, i es consolida com a referent d’innovació a nivell mundial. Són conclusions que s’extreuen de l’informe Barcelona en xifres 2023, confeccionat per l’Ajuntament a partir d’estudis i rànquings publicats durant l’any. Entre les dades que recull el document, destaca l’estudi de Startup Genome The Global Startup Ecosystem Report 2023, que situa el conjunt de startups de la ciutat com a quart ecosistema emergent del món. 

Els principals indicadors econòmics generats durant 2023 també van situar Barcelona com la tercera ciutat europea preferida per a establir una startup, posició que ha aconseguit per sisè any consecutiu, per darrere de Londres i Berlín, segons StartUp Heatmap Europe. A més, és l’octava en el rànquing World’s Best Cities entre les ciutats més atractives per a visitants i emprenedors a nivell global. 

La ciutat va ser reconeguda també el 2023 com la novena més atractiva per al talent digital, i la desena més atractiva per als experts d’aquest àmbit. No només això, sinó que l’informe del grup Financial Times FDi Cities and Regions of the Future la va situar com la primera ciutat europea amb una millor estratègia de captació d’inversió estrangera. A més, la capital catalana va ser guardonada el 2023 amb el premi del Comitè Europeu de les Regions amb la CE European Entrepreneurial Region Award, que valora aspectes com l’emprenedoria i la resiliència. 

La ciutat va ser la quarta més potent a nivell mundial en l’organització de fires i congressos internacionals

Barcelona va ressaltar l’any passat també en producció científica, en la sisena posició a nivell europeu. Va ser, a més, el primer territori exportador de l’Estat, en un context en el qual el 60% de les exportacions que es realitzen des de Barcelona són de nivell tecnològic destacat. La ciutat també va mantenir el seu rellevant rol en l’organització de fires i congressos internacionals, com la quarta ciutat a nivell mundial més potent en aquest àmbit. 

Tot emmarcat en una Catalunya que concentra el 22,9% de les empreses innovadores del conjunt de l’Estat, i en una Barcelona que encara 2024 amb grans cites, com la Copa Amèrica, i destacats projectes en marxa, com la Ciutadella del Coneixement, que convertirà el parc urbà en un pol de coneixement i recerca.