empresa viube foods xips Mikso
L'empresa gironina Viube Foods és el fabricant dels xips vegetals Mikso.

La marca de patates fregides Vicente Vidal compra la gironina Mikso

El grup navarrès Apex reafirma amb aquesta adquisició la seva estratègia de creixement en el segment de xips vegetals i es consolida a Catalunya amb un centre de producció, el setè que tindrà a Espanya

La companyia navarresa Apex, fabricant de les patates fregides Vicente Vidal, intensificarà la seva presència a Catalunya amb la compra de l’empresa gironina Viube Foods, especialitzada en la producció de xips vegetals, que comercialitza amb la marca Mikso. Apex incorporarà a la seva estructura fabril el centre de producció de Viube Foods, ubicat a Riudellots de la Selva, que es convertirà en la setena fàbrica del grup navarrès.

Viube Foods és una firma dedicada a l’elaboració de snacks vegetals, amb productes cent per cent naturals, que van impulsar quatre emprenedors gironins —Albert Boadella, Joan Borrell, Josep Fàbregas i Ricard Reixach— i que, l’any 2021, ja tenia un elevat nivell d’exportació —el 30% de la seva facturació— a mercats com el Japó, Suïssa, Aràbia Saudita, Israel, Holanda, Turquia i Romania.  

L’operació, la novena compra que fa Apex des del 2010 per ampliar productes i guanyar quota de mercat, servirà també per posicionar-se en la categoria de xips vegetals amb una àmplia i consolidada varietat de productes —xips de moniato, remolatxa i xirivia— que l’empresa gironina comercialitza a botigues i supermercats gourmet des del 2017.

El fabricant navarrès considera que Viube Foods té un destacat know how en l’elaboració d’aquests snacks amb productes naturals i de proximitat, escollint amb cura les varietats que es poden cultivar segons el clima, i assegurant així la qualitat del producte i l’impacte mediambiental i econòmic al territori on desenvolupa la seva activitat.

Segons ha informat el propi grup amb seu a Ribaforada (Navarra), el 94% de les seves compres de productes i serveis es tanquen amb empreses espanyoles, i concretament el 22% són proveïdors locals.

A més de les patates Vicente Vidal, Apex també fabrica i comercialitza aperitius i fruita seca amb marques com Aspil, Marinas o Aspitos. Dins la seva expansió, està ampliant les fàbriques que té a Ejea de los Caballeros (Saragossa), Ribaforada (Navarra) i Riego de la Vega (Lleó). En l’últim exercici econòmic, el grup ha superat els 100 milions de facturació, gràcies al creixement del 22% de les vendes.

En un comunicat, la companyia navarresa ha concretat que, malgrat el creixement, els seus resultats s’han vist castigats per un augment del 40% del cost de les principals primeres matèries i l’energia. Per això, el marge de benefici ha caigut a la meitat.

empresa viube foods marca mikso
Els snacks Mikso s’elaboren amb moniato, remolatxa i xirivia.