Entrada de l'Hotel Gallery, al carrer de Rosselló de Barcelona. ©Instagram

Meridia, el fons de Javier Faus, compra l’Hotel Gallery

La gestora barcelonina estrena el cinquè fons, que preveu assolir els 400 milions, amb una operació que inclou l'Hotel Molina Lario de Màlaga, que també era propietat del grup hoteler fundat per la família Gómez Casals

Nou canvi de propietat d’un dels hotels destacats de la ciutat. El grup inversor Meridia Capital, fundat i presidit per Javier Faus, ha adquirit l’Hotel Gallery, un establiment de quatre estrelles situat al carrer de Rosselló de Barcelona, entre Passeig de Gràcia i Rambla Catalunya. L’operació inclou la compra de l’Hotel Molina Lario, de Màlaga, i que pertanyia també al grup Gallery Hoteles, fundat als anys 90 per la família Gómez Casals. Segons Meridia, els dos hotels sumen un total de 213 habitacions.

La gestora amb seu a Barcelona ha executat l’adquisició a través de Meridia V, el seu cinquè fons, que s’estrena després d’haver completat un primer tancament. Segons Meridia, està previst que aquest fons sigui el vehicle inversor més gran aixecat fins ara per la gestora. Fonts properes al grup avancen que l’objectiu del nou fons és aconseguir uns recursos d’uns 400 milions d’euros. “L’Hotel Gallery, al centre de Barcelona, i l’Hotel Molina Lario, al cor de Màlaga, presenten un alt potencial”, destaca Meridia, que preveu “implementar una estratègia de reposicionament i gestió per consolidar els dos actius en el segment de 4 estrelles superior”.

Gallery Hoteles posseeix un tercer establiment, l’Hotel Hanucai, ubicat a la Colònia Sant Jordi de Mallorca. El mes de març passat va transcendir l’interès de la família Gómez Casals de desprendre’s de la cadena, per la qual s’haurien interessat múltiples grups inversors. Finalment, ha estat Meridia qui ha adquirit la propietat de dos dels hotels amb el repte de millorar el seu posicionament en el mercat en dues ciutats turístiques clau i adaptar-los també als nous estàndards mediambientals. Segons El Confidencial, l’import de l’operació ascendeix a 80 milions d’euros. L’hotel de Mallorca ha quedat fora del perímetre de la transacció, per la qual cosa continuaria a les mans de la família.

Mèridia V es llança en un moment únic. Continuarem executant una estratègia de creixement centrada en inversió temàtica i per sector, alhora que prioritzem transaccions amb un fort angle local i de propietari. Combinant el nostre enfocament estratègic, experiència al mercat i compromís amb la sostenibilitat, des de Meridia planegem aprofitar la finestra d’oportunitat actual per oferir valor als nostres inversors. Aquesta primera operació en el sector hoteler de Barcelona i Màlaga n’és un clar exemple”, ha explicat Héctor Serrat, soci de Real Estate de Meridia.

L’Hotel Gallery té una categoria de 4 estrelles. ©Instagram

La inversió en hotels és habitual en els diferents fons creats per Meridia. A la capital catalana, per exemple, el grup també és propietari de l’Hotel Hesperia Barcelona del Mar, de 84 habitacions i situat al Front Marítim, al districte 22@, una operació efectuada el març del 2020. Aquest any ha anunciat una inversió de 200 milions per impulsar la cadena hotelera low cost B&B Hotels. Per això, ja ha adquirit quatre terrenys a Vallecas (Madrid), Sevilla (2) i Vilaseca (Tarragona) que llogarà la companyia hotelera perquè aixequi quatre hotels que sumaran 500 habitacions. Recentment, la gestora també ha adquirit la seu de l’editorial Océano, situada al carrer Milanesat, en aquest cas per reforçar la seva oferta d’oficines d’alt standing a la ciutat. Els seus fons immobiliaris inverteixen també habitualment al sector logístic i residencial.

Aquest cinquè vehicle inversor preveu aixecar al voltant de 400 milions, aportats, principalment, per inversors institucionals internacionals, com ara fons de pensions, family offices, bancs, asseguradores i fons sobirans. El grup liderat per Javier Faus suma uns actius sota gestió de més de 1.000 milions d’euros i compta amb una trajectòria de 17 anys al sector de la inversió alternativa a Espanya. A més d’invertir en el sector immobiliari, la companyia disposa d’una divisió de capital risc, i és accionista de la cadena de restaurants Andilana i de l’aerolínia Volotea. També és soci del fons de fons Aldea Tech Fund i compta amb una divisió centrada a invertir en el sector del gampling o càmpings de luxe.

Javier Faus, que va presidir el Cercle d’Economia fins al 2022 i va ser vicepresident del Barça entre el 2010 i el 2015, té una dilatada experiència al sector hoteler, ja que va ser el conseller delegat d’Hovisa, l’antiga propietària de l’Hotel Arts. Abans de fundar Meridia Capital també va ser el soci director a Espanya del fons Patron Capital.

A Barcelona, aquest any també han canviat de propietat els hotels Juan Carlos I, Sofia i Mandarin Oriental, tots tres dins del segment cinc estrelles gran luxe. Aquest darrer establiment ha estat adquirit pel grup inversor familiar saudita The Olayan Group, per al voltant de 240 milions. Per part seva, l’Hotel Sofia va passar a l’abril a mans de Blasson Property Investments i del grup assegurador francès Axa per 180 milions. Finalment, el fons Tyrus Capital ha adquirit la propietat de l’antic Juan Carlos I, que serà transformat en el nou Gran Melià Miranda de Pedralbes després d’una inversió de 40 milions.