John Hoffman, Pau Relat y Mats Granryd
El conseller delegat de la GSMA, John Hoffman; el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, i el director general de la GSMA, Mats Granryd. © Aina Martí / ACN

El MWC es compromet amb Barcelona per sempre

El saló designa la ciutat com a seu permanent, avalant una relació d'èxit que va començar fa 16 anys i els hi ha servit a tots dos per créixer i posicionar-se com a líders tecnològics a nivell mundial

Encara que un “per sempre” pugui sonar massa gran i fins i tot una mica temerari, John Hoffman sembla que no li té por a res. Amb un “cordeu-vos els cinturons”, el conseller delegat de la GSMA ha avisat a la ciutat de Barcelona que encara queda molt Mobile World Congress (MWC) i que la història que comparteixen encara té molt camí per recórrer.

L’avís a navegants s’ha produït poc després que la GSMA, l’entitat encarregada d’organitzar el Mobile, i les diferents administracions implicades en la seva celebració acabessin de signar el contracte que estén la seva permanència a la capital catalana fins a 2030. Aquest era el titular esperat, però la sorpresa ha vingut quan l’ampliació s’ha traduït en molt més.

“És molt emocionant allargar la nostra associació amb Barcelona fins al 2030 i pot ser que per sempre”, ha començat el seu director general, Mats Granryd. “No és tant una relació de passat sinó de futur”, ha continuat l’alcaldessa Ada Colau. “Fins al 2030 i més enllà”, ha afegit la vicepresidenta primera del Govern central, Nadia Calviño, sense oblidar-se de citar a Buzz Lightyear com a artífex del lema.

El conseller delegat de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha estat l’encarregat de posar negre sobre blanc. “S’ha signat un contracte d’extensió d’allò que significa ser la capital del mòbil i tenir el MWC a Barcelona, però no només això. És un contracte amb vocació de permanència i, per això, s’ha establert un sistema de renovacions tàcites automàtiques a partir del 2030”, ha concretat. “S’estableix així a Barcelona com a seu permanent del MWC”, ha afegit Serrallonga.

El contracte també fixa augmentar les aportacions que fan Ajuntament, Govern i Govern central per a la celebració del congrés, passant dels 15 milions actuals —repartits a parts iguals— als 24 milions d’euros. Així mateix, Fira de Barcelona exportarà un dels seus salons, el Smart City Expo, als llocs en els quals la GSMA és present fora d’Espanya, com Las Vegas i Xangai.

Davant d’un anunci com aquest, l’alegria es notava a l’ambient i no era per a menys. Més d’un ha recordat que feia poc més de dos anys estaven reunits en aquest mateix lloc per cancel·lar el saló davant la imminent arribada d’alguna cosa que en aquells dies sonava tan distòpica com una pandèmia. Una decisió que en el seu moment es va pensar que era exagerada, però que s’ha demostrat un element essencial per garantir la viabilitat del Mobile, no només a la capital catalana sinó com a saló. “La designació de Barcelona com a seu permanent va començar a cristal·litzar l’endemà de la cancel·lació”, ha exposat el president de Fira, Pau Relat. “En els temps complicats, es demostra amb qui pots comptar”, ha valorat.

Autoridades brindan con cava por la renovación del MWC
Les autoritats brinden amb cava després de firmar la renovació del MWC i la designació de Barcelona com a seu permanent. © Aina Martí / ACN

I és que el Mobile les ha vist de tots els colors. El coronavirus va ser l’últim capítol d’una llarga història de crisis, amb vagues i tensions polítiques que feien eclosió els dies de la seva celebració. “La nostra relació s’ha construït al llarg d’uns anys que no han estat uns anys qualsevol, hi ha hagut moltes dificultats”, ha assenyalat Colau. “No només hem superat les dificultats, sinó que hem enfortit la nostra confiança”, ha reblat l’alcaldessa.

Però també va haver-hi qui va recordar de com, malgrat tot, el congrés ha anat creixent, així com han anat canviant els seus protagonistes, arraconant cada vegada més les estrelles inicials, els mòbils, i deixant que una explosió tecnològica obri una infinitat de possibilitats. El MWC va aterrar a la ciutat el 2006 quan els telèfons intel·ligents i el GPS semblaven de peli i, des de llavors, molt ha canviat.

“No només hem superat les dificultats, sinó que hem enfortit la nostra confiança”, ha defensat Colau

Tot això, s’ha acompanyat de la creació per a la ciutat d’un impacte econòmic acumulat de 5.400 milions d’euros i de 141.000 llocs de treball parcials, a més de posicionar a Barcelona com una de les principals capitals tecnològiques del món. Unes xifres que no paren de créixer, fins i tot enguany, en l’edició de tornada a la normalitat, que va tancar amb més de 60.000 assistents i es va convertir en el primer gran esdeveniment internacional de grans dimensions. “Vam superar les nostres previsions, creant un impacte econòmic de 267 milions d’euros i 7.100 llocs de treball a temps parcial”, ha exposat Hoffman. De cara a l’any que ve, esperen situar-se entre els 70.000 i els 80.000 assistents.

“Barcelona és molt més que la ciutat en la qual el MWC se celebra. És l’element crític”, ha resumit el conseller delegat de la GSMA. “Hi ha qui diu que, si vols anar de pressa, ves sol; i, si vols anar lluny, ves acompanyat. El nostre partenariat demostra que podem anar de pressa i lluny. No tenim límits”, ha conclòs Hoffman. Encara no se sap quin serà el futur de la telefonia i a on ens portarà la tecnologia, però el que està clar és que, per molts anys, sinó infinits, una part s’escriurà des de Barcelona.

Tags from the story