Després de vint anys al sector de la salut, Vendrell és una de les professionals que assessora el Govern per identificar projectes pels fons europeus de reconstrucció.

Montserrat Vendrell: “Els fons europeus són una oportunitat única, s’han d’invertir bé”

Amb una llarga experiència en el sector de la salut, Montserrat Vendrell reconeix que "sempre" li ha agradat començar projectes. Doctorada en Biologia, va ser una de les impulsores del Parc Científic de Barcelona i del Biocat. I, ara, s'ha convertit en emprenedora amb la firma de capital risc Alta Life Sciences. Demana no desaprofitar l'oportunitat que suposen els fons europeus per Catalunya i continuar fomentant la recerca de manera sostinguda, tenint en compte que "no és una despesa, sinó una inversió".

[dropcap letter=”L”]

a futura gestió dels fons europeus promet moltes oportunitats per reactivar l’economia catalana després de l’impacte provocat per la pandèmia. Europa ha acordat mobilitzar 750.000 milions d’euros per repartir entre els estats membres, que es dividiran en préstecs i transferències directes. A Espanya, s’espera que arribin un total de 140.000 milions d’euros, dels quals la Generalitat en reclama gairebé 32.000 milions.

Montserrat Vendrell és una de les professionals que assessora el Govern per identificar quins han de ser els projectes que optin a aquests recursos. La sòcia d’Alta Life Sciences aposta per destinar aquests fons a “projectes grans i guanyadors” que ajudin a assentar unes bases i permetin superar aquesta crisi “més preparats per entomar el futur”, garantint que es pot donar resposta a les necessitats actuals i a les que vindran. “És una ocasió única”, remarca Vendrell, que insisteix en no deixar-la passar i garantir que els fons “s’inverteixen bé”.

 

Després de vint anys treballant al món de la salut, Vendrell defensa que la Covid-19 ha posat de manifest la necessitat d’apostar per aquest sector, vetllant perquè es continuï investigant: “No podem permetre que no avanci”. Per aconseguir-ho, considera que cal fomentar la recerca i posar més recursos “però no un any sí i un any no”, anant més enllà dels períodes legislatius. Aquesta aposta sostinguda per la investigació ha de garantir que el talent, cada cop “més mòbil i líquid, i ara més amb la virtualitat”, no marxi quan s’acaben els diners.

I fer-ho pensant que “no és una despesa, sinó una inversió de futur”. Més enllà de posar recursos per la recerca, Vendrell creu que cal facilitar determinades qüestions, com els tràmits per crear empreses i tancar acords, i potenciar incentius fiscals per invertir i venir a investigar a Catalunya. “És el moment per fer-ho”, assegura, i sosté que ha de ser una prioritat, si es vol canviar el model econòmic actual i avançar cap a un basat en el coneixement.

Vendrell és una de les sòcies d’Alta Life Sciences, que ha invertit en Mediktor, Sanifit o Ona Therapeutics.

Tots aquests esforços han de garantir que allò que es descobreix als laboratoris trobi una aplicació vàlida als hospitals i no es quedi pel camí, perdut per la falta de fons o per processos burocràtics. Per garantir aquesta transferència tecnològica també posa en relleu la importància de perseguir l’excel·lència als centres sanitaris i tenir bons professionals per investigar i d’altres per liderar empresarialment els projectes, com també poder accedir al capital. “Cal aliar tots aquests elements i potenciar-los al màxim”, insisteix Vendrell, que avisa que, si no es fa, es pot acabar perdent tot el potencial guanyat a Catalunya amb la inversió ja feta en recerca.

El paper del capital de risc

És aquí on entra Alta Life Sciences, empresa de capital de risc que inverteix i assessora projectes que solucionen necessitats mèdiques sense satisfer, en totes les àrees de les ciències de la vida, incloses la biotecnologia, els dispositius mèdics, la diagnosi, la genòmica i la salut digital. Ona Therapeutics, Inbrain Neuroelectronics, Sanifit o Mediktor són algunes de les companyies per les quals han decidit apostar des d’Alta Life Sciences. Amb l’oficina central a Barcelona, la firma està molt connectada amb els Estatus Units, el principal mercat internacional pel sector, on hi ha l’experiència necessària per traslladar-la a l’ecosistema català de les ciències de la vida i la salut.

Empreses com Alta Life Sciences ajuden a iniciatives nascudes en ambients de recerca, com l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia o l’Institut de Recerca Biomèdica, perquè puguin impulsar els seus projectes i fer-se grans aportant recursos. Però no només això, també formen part dels seus consells d’administració i els donen suport en la gestió empresarial, aportant l’experiència acumulada durant anys per professionals com Vendrell.

Alta Life Sciences és una empresa de capital risc que inverteix i assessora projectes que solucionen necessitats mèdiques sense satisfer, en totes les àrees de les ciències de la vida, incloses la biotecnologia, els dispositius mèdics, la diagnosi, la genòmica i la salut digital

A més a més, fan mentories a emprenedors i assessoren companyies en les quals no inverteixen perquè no encaixen en la seva cartera, però a les que poden posar en contacte amb altres a qui sí: “El que intentem és ajudar a fer que el teixit emprenedor del sector de la salut es faci més fort, creixi i es desenvolupi“. I és que es tracta d’un sector “molt cooperatiu”, on, com subratlla Vendrell, “ningú pot anar sol”.

Aquesta confluència i coordinació entre els diferents agents de l’ecosistema de la salut a Catalunya ha fet que en els últims anys hagin sorgit més entitats com Alta Life Sciences. Totes elles han identificat que hi havia una necessitat —i una oportunitat— per cobrir. Catalunya és “un país petit” i amb un pressupost limitat, com diu Vendrell, però té “un teixit d’excel·lència”, com es veu en què la recerca en aquest sector no para de créixer i ho fa exponencialment des de fa anys. I, ara, amb la pandèmia, sembla que la cosa no s’atura.