Jaume Rey Nexiona
Jaume Rey, conseller delegat de Nexiona.

Nexiona es prepara per expandir-se a Alemanya i els EUA

La companyia, amb seu al DFactory Barcelona, aspira a ser el líder europeu de la indústria 4.0 en gestió de dades i també ha obert una oficina a Mèxic

A Nexiona es defineixen com a “lampistes de les dades”. El seu àmbit d’actuació són les fàbriques, equipades amb múltiples aparells que generen informació de manera constant però que moltes empreses encara no saben processar-la ni donar-li un ús. La companyia barcelonina es dedica a extreure totes les dades i estructurar-les perquè els clients puguin millorar la seva operativa coneixent millor com funcionen les seves màquines, adaptant-se a les necessitats que tingui cadascú i dissenyant solucions específiques, posant el focus a millorar el manteniment, els controls de qualitat o de producció, o radiografiar millor els costos.

“És una necessitat que existeix en tot el sector industrial, no està lligada a cap procés. És com si diguéssim que posarem electricitat a totes les fàbriques”, exposa el seu conseller delegat, Jaume Rey. Tenen clients en àmbits molt diferents, amb exemples com Damm, Grifols i Puig, però amb molta força a la siderúrgia, treballant per a Celsa i Tubos Reunidos.

Nexiona, una empresa tecnològica amb potes en la Internet de les Coses (IoT) i la indústria 4.0, va néixer fa 12 anys amb l’objectiu de comercialitzar el software que havien desenvolupat per obtenir totes les dades que es produeixen en una planta, provinents tant de màquines antigues com de noves. La seva idea inicial era que fossin tercers els que treballessin aquesta informació i donessin solucions a les necessitats de cada fàbrica. Amb els anys, es van adonar que no hi havia massa companyies dedicades a aquesta part del procés, per la qual cosa van passar a assumir-lo ells mateixos a partir del 2020.

Aquest va ser el moment en el qual van començar “a créixer molt i molt ràpid”, remarca Rey. La nova etapa coincideix amb el trasllat al DFactory Barcelona, centre de nova economia i indústria 4.0 impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). “Sent líders, era crític poder estar on estan els millors. Ens ajuda a donar imatge d’empresa consolidada perquè som una pime i no una startup, per molt que siguem una companyia tecnològica. Vivim dels nostres clients, no de rondes d’inversió. Quan els clients veuen el DFactory, constaten que som una empresa consolidada”, exposa el seu conseller delegat.

El DFactory Barcelona també els serveix per col·laborar amb altres empreses del mateix sector, continua Rey: “Entre totes, ens combinem per oferir als clients una visió general de la indústria 4.0, a més de donar-los una solució completa i moderna”. Nexiona va arribar a les noves instal·lacions del CZFB amb les obres just acabades, el mes de setembre de 2021, i es van quedar amb un despatx, tenint en compte que són una companyia que treballa en remot des de sempre. La plantilla se situa en els 32 treballadors, amb només entre dos i tres situats al DFactory.

Instal·lats a la nova seu, l’empresa vol créixer a Europa en els pròxims anys, amb un interès especial per Itàlia i Alemanya. “Volem ser el líder europeu de la indústria 4.0 en gestió de dades”, assenyala el directiu. El seu model d’expansió internacional es basa en les franquícies, cedint l’estructura i la marca a un empresari que vulgui obrir el negoci en un país, fent que sigui 100% propietari de l’empresa. Nexiona ja compta amb oficines a Mèxic, sota el model de franquícia, i acaba de tancar les que tenia al Canadà. Està en plenes negociacions per formalitzar la seva entrada a Alemanya i, malgrat els seus plans prioritaris per a Europa, també ho està fent per als Estats Units.