Palex Xavier Carbonell CEO
El conseller delegat de Palex Medical, Xavier Carbonell.

Palex es reforça a Europa amb la compra de la belga Duomed

El grup català de tecnologia mèdica preveu uns ingressos de 950 milions aquest 2024 després de l'adquisició

Nou pas en l’estratègia d’adquisicions de Palex per convertir-se en un dels principals grups europeus de tecnologia i equipament per al sector hospitalari. La companyia catalana ha anunciat la compra de Duomed, un distribuïdor belga de tecnologia mèdica amb més de 50 anys d’experiència. S’espera que la transacció, per un import que no ha transcendit, es tanqui el tercer trimestre d’aquest any.

Per a Palex, amb seu a Sant Cugat del Vallès, la compra de Duomed ha de servir per articular una plataforma paneuropea capaç de proporcionar equips i solucions medtech en el nord, el sud i l’oest d’Europa. Es preveu que el grup resultant tingui presència en 11 països i uns ingressos de 950 milions d’euros aquest 2024. Duomed està especialitzat en endoscòpia, cirurgia, cures crítiques, imatges mèdiques, monitoratge fisiològic i control d’infeccions. L’acord contempla que mantingui la seva identitat local després de l’adquisició.

“Com a líder paneuropeu en solucions tecnològiques, estem més ben posicionats que mai per col·laborar amb proveïdors de tot el món”, valora el conseller delegat de Palex, Xavier Carbonell. “Era de summa importància trobar un soci amb visió de futur i dinàmic que millorés la nostra reputació i compromís de brindar un servei al client incomparable. Aquesta associació aconsegueix tot això i permet que el nostre personal i enfocament cap als clients i proveïdors romanguin inalterats”, agrega el conseller delegat de Duomed, Frederic Hoffman.

Aquesta operació arriba poc després de l’adquisició d’Izasa, del grup Werfen, així com les italianes Burke & Burke i Gada. Totes aquestes transaccions han estat sustentades per la musculatura financera que li aporten els seus dos accionistes, els fons de capital de risc Fremman i Apax Partners. Des de l’entrada de Fremman a Palex el desembre de 2021, l’empresa ha completat 11 adquisicions a deu països, la qual cosa li ha permès més que quadruplicar la grandària del negoci.

“Estem emocionats amb l’adquisició de Duomed, el considerem un actiu altament complementari i el pròxim pas en la creació d’un distribuïdor paneuropeu capaç de ser el soci de més alta qualitat per a fabricants d’equips en múltiples geografies”, remarca el soci fundador i conseller delegat de Fremman Capital, Ricardo de Serdio. “Palex és un operador destacat a l’espai de distribució de medtech i la combinació amb Duomed consolida encara més la seva posició com una plataforma paneuropea veritablement única”, ha complementat el soci de Apax, Frank Ehmer.

Fundada l’any 1955 per la família Knuth, Palex ocupa més de 900 treballadors i compta amb una cartera amb més de 150.000 referències. Des de mitjans de 2023, està controlada al 50% pels fons Fremman i Apax Partners. La família Knuth, que avui dia ja està desvinculada de la companyia, va optar el 2016 per donar entrada al capital de risc amb l’objectiu d’accelerar els plans de creixement i l’expansió internacional del grup.

El primer soci financer va ser Corpfin, qui el 2016 va prendre una participació majoritària. Més endavant, el 2020, va ser Ergon Capital qui va prendre el control de la societat, passant Corpfin a ser minoritari. L’any 2021, l’accionariat va tornar a canviar, ja que Ergon i Corpfin van vendre la majoria de les seves accions a un altre fons, Freeman. El 2022, Freeman va tornar a invertir en la societat en subscriure una ampliació de capital que també va permetre donar entrada al fons britànic Apax Partners.