ALMA, una mirada a

Persones i ciència, un binomi indivisible

“La ciència està viva i és part de la cultura. La ciència no és quelcom que els ciutadans trobin exclusivament als museus, sinó que es una cosa que funciona a diari i en la qual ells també poden participar” declara Frederic Bartumeus, investigador d’ICREA i director de Mosquito Alert en una entrevista a ALMA

Obrir la ciència als ciutadans i que aquesta es desenvolupi gràcies a la seva participació, és una cosa en què creuen i treballen moltes empreses i projectes, implicant les persones en les seves investigacions per a la recopilació de dades i l’avenç de processos.

Frederic Bartumeus, investigador d’ICREA i director de Mosquito Alert, un projecte coordinat pel CREAF i el CEAB-CSIC, i al qual dona suport l’Obra Social ”la Caixa”. A Mosquito Alert científics, institucions i ciutadans fan pinya per controlar la presència i expansió dels mosquits transmissors de malalties globals. Ho explica Bartumeus en una entrevista a ALMA.

Mosquito Alert funciona principalment a través d’una app de codi obert on els ciutadans envien fotos dels mosquits o del seus punts de cria. Aquesta informació s’ubica en un mapa interactiu públic, que és accessible per a tot tipus de consultes.

La col·laboració ciutadana és altament important. Les dades proporcionades són igualment fiables com ho són les recopilades segons el mètode tradicional (tots dos mètodes tenen una capacitat de predicció del 80%).

Segons sosté Bartumeus, el sistema funciona perquè els ciutadans es prenen seriosament el projecte i la informació flueix d’una manera fiable, en ambdues direccions, amb feedback al ciutadà i valoració del seu esforç. En definitiva, es tracta d’obrir la ciència als ciutadans, fer equip i treballar conjuntament fent fort el vincle entre ciència i societat. La ciència beu de les persones i les persones beuen de la ciència: és sens dubte una parella indivisible així com ho és l’element tecnològic com a vehicle transmissor d’informació i eina per a distingir la veracitat del contingut.

A Espanya hi ha possibilitats de finançament i entitats com l’Obra Social ”la Caixa” aposten per la recerca innovadora, responsable i oberta.

Pots llegir la notícia completa a ALMA, la xarxa social, un nou espai digital dedicat a l’àmbit social, que aporta una nova mirada al present i al futur de la societat, a partir d’una veu optimista i diversa, i de totes les històries que impulsa l’Obra Social La Caixa.