El conseller delegat de Phibo, Nacho Mestre, a les instal·lacions de Sentmenat.

Phibo rebrà fons europeus per innovar en materials per a pròtesis dentals

Una proposta d'innovació i desenvolupament digital del fabricant d’implantologia dental de Sentmenat ha obtingut l’aval per disposar de fons Next Generation, que contribuiran a finançar part dels 2,5 milions d’inversió a tres anys

L’equip de recerca i desenvolupament del fabricant d’implantologia dental Phibo està treballant en un nou projecte d’innovació:  trobar nous materials i processos digitalitzats per a la producció de les pròtesis dentals, amb el màxim nivell d’estandarització possible.

La fita és aconseguir industrialitzar una part de les peces dentals que ara produeixen de manera personalitzada, mitjançant el sistema additiu o el fresat CNC. Aprofundir en la industrialització, que realitzen des de fa anys amb la fabricació additiva dels implants dentals, permetria augmentar la precisió i escurçar el temps de producció de les pròtesis.

Aquesta proposta d’innovació digital, que requereix una inversió de 2,5 milions d’euros en tres anys, ha obtingut l’aval del Ministeri d’Indústria espanyol per obtenir finançament dels fons europeus Next Generation, per un import de 900.000 euros. Phibo aportarà la resta amb recursos propis, segons Nacho Mestre, conseller delegat del grup.

El projecte profunditzarà en les iniciatives relacionades amb l’ús de la tecnologia d’impressió additiva i CAD/CAM en què Phibo s’ha especialitzat des de fa anys. Mestre manifesta que “aquest nou desenvolupament tindrà una base de propietat intel·lectual important i ens permetrà guanyar competitivitat amb elements d’innovació únics al sector dental”, tot amb la recerca que es durà a terme al centre d’R+D de la companyia a Sentmenat.

“El vessant regulatori és molt important per a nosaltres —tenim un equip de sis persones només destinat a aquesta labor— perquè les exigències en implantologia dental són molt elevades, ja que estem parlant d’un implant dental que es considera un dispositiu mèdic (medical advice)”, exposa. En canvi, per a les pròtesis no és així. En aquest sentit, Mestre apunta que “seria necessari que hi hagués una regulació per a la producció de pròtesis perquè també és un element extern a l’organisme i ens trobem que molts laboratoris odontològics ni tan sols estan auditats i fan estructures dentals sense complir ni un mínim de normes bàsiques”.

Els responsables del grup llancen aquesta advertència i insisteixen en què faran “pressió” perquè les pròtesis acabin considerant-se també un dispositiu mèdic i la seva fabricació hagi de sotmetre’s a criteris i controls sanitaris.

El fabricant d’implantologia adverteix de la manca de regulació en el sector de les pròtesis i de la necessitat de digitalitzar el procés en clínica

Mentre, a Sentmenat, l’equip de vuit persones dedicades a desenvolupament de producte ja ha començat a tirar endavant el nou projecte d’R+D. El 70% de les pròtesis es fabrica actualment amb crom cobalt, “però si trobem com usar nous materials i avançar en la industrialització de les peces, s’avançarà molt perquè ens estalviarem errors i reduirem el temps del tractament i un 50% el nombre de visites que el pacient ha de fer a la clínica”, sempre amb l’ús de la tecnologia additiva (impressió 3D).

La companyia insisteixen en què la digitalització al sector odontològic és bàsic per avançar i adverteixen que, en aquest sentit, “es necessita que la digitalització entri de ple en les fases clíniques del procés”. Dit d’una altra manera, “hi ha un gap que s’ha de resoldre”, segons Mestre. “No té sentit que Phibo tingui els processos cada vegada més digitalitzats i els odontòlegs encara facin els motllos per a la pròtesis amb guix, en lloc d’usar un escàner intraoral”, afegeix.

El grup té una plantilla de 250 treballadors.

Fundada el 1994, com a Impladent per la família García Sabán, Phibo té el centre tecnològic d’R+D i la major part de la producció en dues naus de 8.500 metres quadrats, a Sentmenat, on desenvolupa, fabrica i comercialitza els implants i les pròtesis dentals. El grup es completa amb fàbriques a Madrid, Ourense —fruit de l’adquisició el 2019 del també fabricant de pròtesis dentals Sineldent— i a Bogotà (Colòmbia).

Actualment, amb una plantilla de 250 persones, fabrica més de 500.000 pròtesis dentals i més de 350.000 implants dentals a l’any i els comercialitza en una vintena de països, principalment Espanya, Itàlia, Portugal i Colòmbia i Xile, i també distribueix a Alemanya, França, Polònia, Eslovènia i Turquia, entre d’altres.

Des del 2018, l’empresa està participada en un 55% pel fons de capital risc Nazca Capital, mentre que els germans Juan Carlos, Miguel i Javier García Sabán mantenen el control sobre el 40% restant.

La tecnologia d’impressió additiva i CAD/CAM dóna valor afegit a la marca Phibo.

Phibo preveu consolidar tant l’estructura de capital com la del negoci, després d’un període d’importants canvis. El 2020, Phibo va patir el sotrac de la covid —superat amb un ERTE per a la majoria de la plantilla perquè només es va poder treballar per accions puntuals com la fabricació de peces per a respiradors destinats als hospitals— i la fallida de la cadena d’establiments Dentix, un dels seus principals clients tan a Espanya com a Colòmbia. La situació es va esmenar amb una ampliació de capital de 2 milions d’euros per part del soci majoritari i cinc milions d’euros més amb finançament extern.

El grup preveu facturar 40 milions d’euros el 2025

Amb el pla de creixement reorientat, Phibo s’ha fixat l’objectiu de fer créixer un 20% la facturació fins als 40 milions d’euros previstos per al 2025 i mantenir la plantilla. “Ens focalitzarem en l’R+D per guanyar en valor afegit i competitivitat i en acords estratègics, més que en el creixement per compres”, diu Mestre. Així apunta a les aliances com la que han tancat amb l’empresa nord-americana Viax Dental Technologies, especialitzada en estètica dental, com exemple del tipus de partners que volen per créixer i expandir-se internacionalment. “Però amb el focus posat sempre a Espanya, Portugal i Itàlia, on tenim molt recorregut”, rebla Mestre.

Nacho Mestre és el principal executiu del grup que controla Nazca Capital.