Plantes de companyia

Sempre m’ha agradat tenir plantes, encara que potser ha estat durant les setmanes més dures de confinament quan més he valorat tenir-ne la casa plena. Les plantes són molt més que un element decoratiu. Nombrosos estudis demostren que tenir plantes a casa té molts beneficis per al nostre benestar. No només perquè milloren la qualitat de l’aire de les nostres llars i en redueixen l’electricitat estàtica sinó també perquè, entre d’altres, ens ajuden a reduir l’estrès, a concentrar-nos quan treballem i milloren el nostre estat d’ànim.

Les plantes són éssers vius i, per poc que els dediquem una mica d’atenció —un raig d’aigua, quan notem la terra seca, i una mica d’adob, generalment un o dos cops l’any—, ens poden acompanyar durant molt temps. Per tant, podríem dir que omplen la casa de vida i ens fan companyia. Per algunes persones, les seves plantes també són una mena d’àlbum de records, perquè cadascuna té la seva petita història al darrera: l’orquídia que fa dos cops que et floreix te la va regalar un amic quan vas fer anys, la flor del diner que tens a la prestatgeria i gairebé toca a terra era un esqueix que et va donar la cunyada i el llimoner del balcó va néixer d’una llavor que tu mateix vas plantar un estiu i ara ja t’ha fet llimones.

Em costaria molt imaginar-me tantes hores tancat entre quatre parets sense les meves plantes de companyia

Quan comentes amb un grup de gent que t’agraden les plantes sempre hi ha d’haver algú que salta i diu “uf, doncs a mi, les plantes, se’m moren totes” o “jo, per les plantes, soc un desastre”. Tot i que em costa una mica de creure —no cal estudiar jardineria per tenir quatre plantes ben espavilades a casa—, potser sí que hi ha persones que no en saben. Tanmateix, de vegades, tinc la sensació que qui es lamenta de no saber fer viure ni un trist ficus en el fons el que voldria dir-te és que amb una vida tan trepidant com la seva no té ni un minut per perdre amb una cosa tan insignificant. Sol ser el mateix tipus de persona a qui també li agrada vantar-se de no saber cuinar, perquè considera que passar-se un matí entre fogons és de persones simples. Ja s’ho faran.

Navarro és com una floristeria de guàrdia perquè saps que, si tens una urgència, hi pots anar a qualsevol hora del dia i de la nit

El cas és que la covid-19 ens fa passar a tots més temps a casa i, a mi, em costaria molt imaginar-me tantes hores tancat entre quatre parets sense les meves plantes de companyia. Per mi, les plantes són un bé de primeríssima necessitat i, potser per això, em va saber especialment greu quan, a l’inici de la pandèmia, vaig passar per Flores Navarro i vaig veure tancada i barrada la floristeria de referència de Barcelona. Navarro és com una floristeria de guàrdia perquè saps que, si tens una urgència, hi pots anar a qualsevol hora del dia i de la nit. Fa uns dies ha tornat a obrir portes i ho ha fet amb una decoració nadalenca meravellosa que ha tornat a insuflar vida a un tram del carrer València que havia quedat apagat i trist. Jo, a Navarro, hi vaig moltes vegades, encara que només sigui per donar-hi una volta, i no dec ser l’únic… Per alguna cosa se la coneix com el jardí de Barcelona.

Flores Navarro ha tornat a obrir portes, insuflant vida a un tram del carrer València que havia quedat apagat i trist.