Lluís Salvadó Emma Cobos y Miquel Martí
El president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó; la directora d'Innovació del Port, Emma Cobos, i el conseller delegat de Tech Barcelona, Miquel Martí.

El port i Tech Barcelona impulsaran ‘startups’ d’economia blava

El Pier 01 habilita un espai per acollir a entre 10 i 15 empreses emergents que podran provar prototips i fer pilots en instal·lacions marítimes

El Port de Barcelona i Tech Barcelona han inaugurat aquest dimecres un espai d’innovació que acollirà a entre 10 i 15 empreses emergents dedicades a l’economia blava, amb uns cinc treballadors per companyia. De moment, set ja han mostrat el seu interès.

El nou hub estarà situat al Pier 01, l’edifici que Tech Barcelona va posar en marxa fa deu anys per reunir sota un mateix sostre a startups i corporacions i ja representa a més de 1.300 companyies. Les startups participants llogaran les taules que necessitin a l’espai que Port de Barcelona i Tech Barcelona han habilitat al Pier 01, com fan la resta d’empreses que acull. Segons els impulsors, la inversió per posar-lo en marxa ha estat mínima.

El BlueTechPort es dedicarà a buscar nous models de negoci per a sectors tradicionals com el portuari, el logístic i el turisme. També se centrarà en altres més disruptius com la robòtica submarina, la intel·ligència artificial (IA) aplicada al medi marí i els fàrmacs fets a base de productes marins. “Tots aquests sectors suposen noves oportunitats per a l’ecosistema marítim i portuari”, defensa el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. 

Les companyies podran utilitzar el port com a sandbox per realitzar proves pilots o provar prototips en les seves mateixes instal·lacions. Aquesta col·laboració també els permetrà accedir a fons i subvencions. De moment, encara no hi ha cap startup seleccionada per situar-se al Pier 01 i les participants seran triades entre tots dos agents de manera consensuada.

El nou espai s’emmarca en l’estratègia que l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB) està impulsant per trobar noves maneres de millorar l’operativa de les seves empreses o reduir el seu impacte mediambiental. Segueix la mateixa línia que la posada en marxa fa unes setmanes de la fundació BCN Port Innovation.

A més, El BlueTechPort del Pier 01 és un primer pas del hub d’innovació que el Port de Barcelona situarà en els antics tinglados del moll de Sant Bertran, molt a prop de la Ronda Litoral i amb un ús marginal des de fa anys. Segons informa l’APB, es començarà a treballar en el projecte de rehabilitació després de l’estiu. L’espai es transformarà per acollir a empreses, però ho farà conservant la fisonomia i l’estructura de les sis naus que integren els tinglados, adaptant-la als nous inquilins i incorporant elements marítims i un corredor verd. Una altra peça estarà al Moll de Barcelona, on també se situaran empreses innovadores quan acabi la Copa Amèrica.

Tags from the story