Port Olímpic
Vista aèria del Port Olímpic. © V. Z. González

El Port Olímpic incorpora blocs de formigó on habitaran peixos i mol·luscs

Les obres, amb un pressupost de 10,6 milions d'euros, s'allargaran durant vuit mesos

La transformació que s’està fent al Port Olímpic per obrir-lo a la ciutadania també fomentarà l’aprenentatge sobre la biodiversitat del litoral marí. Les obres per reforçar el dic de recer davant de nous temporals, cada cop més agressius, incorporaran 2.000 blocs de formigó que serviran per oferir un lloc atractiu on viure a diferents espècies de peixos, mol·luscs i crustacis, a més de per protegir-se de les onades.

Bona part d’aquests blocs, que s’han començat a col·locar aquest divendres, s’han naturalitzat, fent que la seva textura sigui més rugosa per imitar la superfície i els forats dels fons rocosos naturals. Aquests esculls artificials serviran per afavorir la colonització de diferents organismes i la seva reproducció, amb l’objectiu de recuperar poblacions d’espècies típiques de fons litorals rocosos i entorns sorrencs.

Per sensibilitzar a la ciutadania sobre una realitat marítima molt propera, una part del dic serà accessible per a persones que hi vulguin bussejar. També s’instal·laran càmeres per poder veure la vida interior en aquests blocs, així com aparells per mesurar paràmetres com la temperatura o el CO2 i poder analitzar l’estat del litoral barceloní.

Parc dels Esculls
Escull artificial al Parc dels Esculls.

L’actuació s’emmiralla en el Parc dels Esculls, instal·lat el 2003 al litoral de Llevant de la ciutat. Amb el pas dels anys, s’ha acabat convertint en un lloc de característiques similars als fons rocosos naturals, tal com es vol fer al dic de recer. L’Ajuntament de Barcelona ha introduït aquest vessant científica en una obra marítima amb l’assessorament del Zoo de Barcelona, que treballa des de fa temps per estendre la seva influència més enllà del Parc de la Ciutadella.

Les obres, amb un pressupost de 10,6 milions d’euros, s’allargaran durant vuit mesos. La inversió total per a la rehabilitació daquest dic és de 17,6 milions d’euros i també inclou treballs com la reforma per crear un nou espai que serveixi per acollir corporacions i startups dedicades a l’economia blava, que també s’ubicaran al Moll de Mestral, on abans hi havia locals d’oci nocturn. Segons el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ja hi ha empreses que han mostrat el seu interès per ubicar-se en aquest nou hub de la ciutat, que s’està dissenyant de la mà de Barcelona Activa.