Futuro espacio restauración Port Olímpic
Així es veurà el nou espai de restauració del Port Olímpic, cobert per quatre pèrgoles fotovoltaiques.

El Port Olímpic renovarà completament la restauració amb ganes de recuperar el públic local

L'Ajuntament invertirà gairebé 16 milions a transformar 24.000 metres quadrats del port esportiu, revitalitzant-lo amb una oferta gastronòmica variada formada per més de deu nous restaurants

El Port Olímpic accelera la seva transformació amb l’arribada de la Copa Amèrica, l’esdeveniment esportiu que ha de servir per projectar la ciutat com en el seu moment ho van fer els Jocs Olímpics. Després d’iniciar la reforma del dic de recer i del Moll de Mestral, l’Ajuntament ha decidit avançar l’última fase dels treballs, centrada a renovar l’oferta gastronòmica del port esportiu, amb l’objectiu que estigui tot llest per a quan la competició nàutica amarri al front marítim barceloní l’any 2024, retallant així dos anys en el pla d’obres previst inicialment.

El consistori, a través de l’empresa municipal B:SM, destinarà gairebé 16 milions d’euros a transformar el Moll de Gregal, en l’imaginari de molts barcelonins, principalment, pels arrossos que recorden haver menjat en els seus restaurants i les seves mítiques carpes. Si bé un espai emblemàtic de la ciutat, els anys li havien acabat passant factura. Per això, l’actuació que projecta l’Ajuntament serà total, dotant-lo d’una nova imatge i facilitant la seva integració amb la ciutat, permetent, per exemple, l’accés directe des de la platja de la Nova Icària.

“No el reconeixeran”, ha advertit aquest dimarts el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, en la presentació del projecte. L’arquitectura beurà de les noves tendències que ha portat la pandèmia, amb una preferència pels espais diàfans, oberts i lluminosos. Es mantindrà l’estructura tradicional, amb restaurants a dos nivells, però es farà més accessible, amb rampes i ascensors. També guanyaran pes les zones de passeig i descans, que es quedaran amb gairebé el 70% de la superfície disponible al moll. Entre els restaurants, hi haurà petites places amb bancs i ombres. Aquestes últimes es generaran gràcies a les quatre pèrgoles fotovoltaiques que coronaran els restaurants. “Serà l’operació de restauració a la ciutat més important de la dècada” ha remarcat Collboni, tenint en compte que s’actuarà sobre 24.000 metres quadrats.

Futura zona de paseo muelle Gregal Port Olímpic
Imatge virtual de la zona de passeig que se situarà a la planta superior del Moll de Gregal, mirant el port esportiu.

D’altra banda, la directora general de B:SM, Marta Labata, ha indicat que la futura proposta gastronòmica del Port Olímpic estarà integrada per 14 espais. En el nivell superior, hi haurà quatre restaurants, situats en un voladís sobre el mar, amb unes vistes a la Nova Icària des de les quals els comensals pensaran que suren sobre l’aigua. A baix, hi haurà set restaurants més, amb terrasses obertes mirant al port esportiu. En uns locals més petits que resultaran de la nova configuració, a les places que es crearan entre els restaurants i darrere de les escales i els ascensors que comunicaran amb el nivell superior, s’obriran tres botigues gastronòmiques.

Els diferents establiments presentaran una oferta variada, amb una aposta clara per la cuina mediterrània i l’alimentació saludable i sostenible, posant el focus en els productes de proximitat i de temporada. Òbviament, no hi faltaran els arrossos. Els locals també s’adaptaran als diferents públics que poden atreure. “Esperem que aquesta transformació sigui molt més que un canvi físic de 24.000 metres quadrats i que es converteixi en una proposta atractiva per als ciutadans de Barcelona i els seus visitants”, ha defensat Labata. “El Port Olímpic s’ha de reconciliar amb el públic local”, ha agregat Collboni. No només es vol que hi vagin aquelles persones que vulguin anar a sopar o a passar el dia durant el cap de setmana, sinó tots els treballadors que s’espera que porti la reforma que s’està fent al moll veí, el de Mestral, on es crearà un hub d’economia blava.

S’obriran un total d’11 nous restaurants, repartits en dos nivells, i tres botigues gastronòmiques

La licitació per als nous restaurants es publicarà durant l’últim trimestre d’aquest any. S’espera començar les obres a principis de 2023, incloent-hi la demolició dels establiments que encara continuen oberts. Actualment, només set mantenen l’activitat, després que, l’abril de 2020, quan la pandèmia acabava d’irrompre, acabés el contracte i se suplís amb un temporal, a l’espera de poder arrencar la transformació en aquesta zona del Port Olímpic. Els treballadors dels set restaurants seran subrogats.

La previsió és arribar a l’estiu de 2024 amb tots els treballs acabats, creant un nou espai des d’on gaudir de la Copa Amèrica. De fet, l’esdeveniment esportiu situarà entre un i dos equips al Port Olímpic. Segons ha assenyalat Collboni, es contempla que siguin el juvenil i el femení, que s’entrenaran en la competició per primera vegada des de Barcelona.

Restaurante Port Olímpic
Així es veurà la platja des dels restaurants de la planta superior, que estaran situats a un voladís sobre el mar.