Pursang
La motocicleta elèctrica E-Track de la marca Pursang.

Pursang desenvoluparà tecnologia pròpia i ampliarà la seva gamma de motos elèctriques

La startup catalana obre una ronda de finançament per captar 1,1 milions d’euros destinats a impulsar el creixement

La startup Pursang Motorcycles ha obert una ronda de finançament d’1,1 milions d’euros per aprofundir en el desenvolupament de tecnologia pròpia i disseny de nous models de motocicletes elèctriques, base per al creixement dels propers tres anys.

La firma impulsada pel dissenyador industrial Jim Palau-Ribes fa del valor afegit el seu segell diferenciador i és per això que l’equip està treballant en l’enginyeria d’una ECU versàtil —unitat de control electrònic que regula el motor—, que pugui adaptar les millors prestacions per cada un dels models de la marca de Sant Quirze de Safaja (Barcelona). Aquest projecte s’afegeix al treball de disseny de marca que ja s’ha realitzat per a la primera línia de producció del model Pursang E-Track que incorpora diferents peces de la motocicleta impreses amb tecnologia 3D —el suport de la pantalla, la caixa base per al cablejat, el suport del far i els casquets aïllants del motor—. Aquestes peces han estat elaborades a la 3DFactory Incubator de la Zona Franca de Barcelona, que compta amb maquinària específica de producció de plàstic i resines, amb sis tipus d’impressió.

Després de 10 anys treballant per a grans marques de motocicletes a Europa i una etapa de també 10 anys a Seat, aquest dissenyador industrial ha volgut que la moto Pursang E-Track porti al segment de les tecnologies actuals un clàssic del sector de les motocicletes, la Bultaco Pursang —un mític model que va néixer el 1967 i que va forjar una llegenda als anys 70 i 80 del segle passat—.

La primera línia de motocicletes Pursang E-Track és un model ideat per moure’s dins i fora de la ciutat. Està impulsada per un motor Bosch de 11kw alimentat per tres bateries de 48 V i una capacitat total d’energia de 7,2 Kw (2,4 Kw per bateria) que li permeten oferir fins a 140 quilòmetres d’autonomia i una velocitat màxima de 120 quilòmetre per hora. El temps de recàrrega de les bateries és de sis hores. El sistema de frenada està signat per la marca nacional J.Juan, els pneumàtics Pirelli Scorpion i l’amortiment de la firma especialitzada Ollé.

A aquest primer model de la marca, que mitjançant un acord industrial es fabrica a les instal·lacions del també productor de motocicletes Rieju, a Figueres (Girona), s’hi sumaran una motocicleta de trial —“segurament a partir de 2024”, explica Palau-Ribes— i un model e-Street, més econòmic i lleuger per a ciutat, en el que ja s’hi està treballant. “El repte dels models elèctrics més urbans és aconseguir que les bateries elèctriques siguin estàndards i intercanviables, cosa que actualment Bosch no té. Per tant, estem esperant que hi hagi avenços tecnològics en aquest sentit per poder definir una motocicleta de ciutat i confiem que el consorci internacional de les grans marques de motocicleta que té un projecte d’aquestes característiques el tingui enllestit el mes aviat possible”, concreta aquest “apassionat” de les motos.

Palau-Ribes: “El repte dels models elèctrics més urbans és aconseguir que les bateries elèctriques siguin estàndards i intercanviables”

Ara per ara hi ha 24 unitats de Pursang E-Track circulant per diversos mercats europeus,  gràcies a la comercialització online i als acords comercials per explotar el model que s’han tancat amb distribuïdors a Alemanya, França, Regne Unit i Portugal. L’èxit de la demanda ha animat l’equip de Pursang Motorcycles a iniciar aquesta tardor la fabricació de 48 noves unitats que s’entregaran entre finals d’aquest any i inicis del vinent. Entre 2021 i 2022, està previst produir 200 unitats més.

Jim Palau-Ribes Pursang
El dissenyador industrial i fundador de Pursang, Jim Palau-Ribes.

Pursang Motorcycles tancarà aquest exercici amb una facturació de 300.000 euros que s’incrementaran fins al mig milió d’euros l’any vinent amb la comercialització de les noves 48 unitats i “serà superior si la demanda tira suficientment i podem ampliar la producció en el decurs de l’any vinent”, explica Jim Palau-Ribes, qui argumenta que “comptar amb el gegant alemany Bosch per donar vida als nostres models és una garantia d’èxit i si a això li sumem que tots els components de fabricació són espanyols, vam aconseguir el que volíem: fer de la qualitat i exclusivitat el nostre senyal d’identitat”.

Pursang Motorcycles tancarà aquest exercici amb una facturació de 300.000 euros que s’incrementaran fins al mig milió d’euros l’any vinent

Aquest emprenedor, de 44 anys, compta amb inversors privats des dels inicis del projecte, el 2018, quan es va decidir a tirar endavant la E-Track i la va presentar al saló firal del sector de la motocicleta Eicma, a Milà (Itàlia). Empresari reservat pel que fa als seus socis, explica que es tracta d’inversors i empresaris —un d’ells francès— preocupats pel medi ambient i defensors de les noves formes de consumir per afavorir la sostenibilitat del planeta.

Jim Palau-Ribes, empresa Pursang
Jim Palau-Ribes és enginyer industrial i va treballar a Seat.