ALMA, una mirada a

Rendeix-te, bacteri

Hi ha coses que tan sols passen una vegada a la vida. Tot i que al llarg de la història únicament s’ha erradicat una malaltia (la verola), Oriol Mitjà, metge infectòleg i investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre impulsat per la Fundació Bancària ”la Caixa”, afirma que pot acabar amb el pian.

Oriol Mitjà és un jove de trenta-set anys nascut a Barcelona. Metge infectòleg  i investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre impulsat per la Fundació Bancària ”la Caixa”, es troba instal·lat a Papua Nova Guinea per investigar i acabar amb el pian, un problema desconegut i oblidat a Europa. Es tracta d’una malaltia tropical contagiosa amb símptomes similars a la lepra, causada pel Treponema pallidum, un bacteri en forma d’espiral que tan aviat com toca la pell penetra en els teixits com un llevataps. Al principi solament produeix les úlceres, però, si no s’ataca, acaba arribant a l’os i el deforma provocant coixeses irreversibles. Succeeix en països amb nivells molt alts de pobresa i manca de mesures higièniques i sanitàries.

Tot i que ja hi havia una solució que s’usava des dels anys cinquanta (injeccions de cristalls de penicil·lina), és molt dolorosa, els nens surten corrents i la logística és molt complicada. En la nova línia de recerca en la qual treballa Mitjà, es va veure com l’azitromicina eliminava el bacteri al laboratori i no tenia gaires efectes secundaris, fet que en la pràctica va funcionar molt bé, i és que els nens ara ho poden prendre fàcilment, amb una sola pastilla que costa 50 cèntims, més els altres 50 per a la distribució.

«Si aquestes criatures són capaces de seguir lluitant i no es queixen amb aquesta úlcera que els està deformant, jo no em puc queixar per res», declara Oriol Mitjà en aquesta entrevista d’ALMA. «Segueixo avançant, perquè estic convençut que el que estic fent està bé i val la pena seguir lluitant per ells.»Mitjà no té cap mena de dubte i està decidit a acabar amb aquesta malaltia, no pensa més que en això, per després seguir lluitant contra altres malalties de la pobresa.

Pots llegir la notícia sencera a ALMA, la xarxa social social, un nou espai digital dedicat a l’àmbit social, que aporta una nova mirada al present i al futur de la societat, a partir d’una veu optimista i diversa, i de totes les històries que impulsa l’Obra Social ”la Caixa”.