Moll Adossat
A la dreta, el Moll Adossat del Port de Barcelona.

Royal Caribbean i Cruise Terminal construiran la nova terminal de creuers de Barcelona

Les adjudicatàries preveuen invertir més de 85 milions i que la nova terminal estigui operativa en el segon trimestre de 2027, en una proposta que ha estat l'única que s'ha presentat al concurs públic

El Port de Barcelona ha adjudicat la construcció i explotació de la futura terminal G de creuers del Moll Adossat a una joint venture de Royal Caribbean Group i Cruise Terminals International (CTI). Amb el nom de Catalonia Cruise Terminal G, l’adjudicatària preveu una inversió superior als 85 milions d’euros, i que la nova terminal estigui operativa durant la primavera de 2027. 

L’entrada en funcionament de la nova terminal implicarà el tancament de la terminal Sud del Word Trade Center (WTC) el 2026. Aquesta serà l’última terminal a instal·lar-se en el Moll Adossat, en un procés iniciat després que el Port de Barcelona i l’Ajuntament acordessin el 2018 limitar a set les terminals de creuers en la capital catalana, i traslladar els creuers a molls més allunyades del centre de la ciutat. 

Responent a l’estratègia del Port de Barcelona per augmentar el trànsit de port base pel seu valor afegit, la futura terminal està concebuda per a promoure i atendre els creuers que embarquin i desembarquin des de la capital catalana cap a altres ports. El projecte dibuixa també una proposta de mobilitat eficient i sostenible per als passatgers tant dins de la terminal com per connectar amb la ciutat i altres infraestructures, com l’Aeroport i estacions de tren. A més, els seus espais s’han dissenyat amb la voluntat d’assegurar una operativa fluida entre passatgers. 

La proposta de Royal Caribbean Group i CTI, l’única que es va presentar al concurs públic, ha aconseguit l’adjudicació després de rebre una valoració molt positiva per part dels tècnics, que posen en valor la seva aposta per la sostenibilitat. En aquest sentit, la proposta incorpora una reserva d’espais per permetre que els creuers es connectin a la xarxa elèctrica quan estiguin atracats per reduir emissions, mitjançant sistemes de onshore power supply (OPS) que s’estan instal·lant en el Moll Adossat.

Així, el disseny de la terminal aspira a maximitzar l’eficiència energètica i incorporar solucions d’energia renovable per reduir el seu impacte en l’entorn. El projecte preveu incloure plaques fotovoltaiques i altres instal·lacions per a aconseguir que la terminal tingui un balanç de zero emissions. 

El Port licita la construcció d’un recinte per dipositar el material procedent del dragatge per obres que estan en curs, amb un pressupost base de 94 milions

L’ampliació del Moll Adossat i altres obres que estan en marxa al port de la capital catalana requereixen treballs que comporten moviments d’extracció de sorra del fons marí. En aquest context, el Consell d’Administració del port ha decidit també iniciar un procés de licitació per construir un recinte per dipositar els materials procedents del dragatge del canal de navegació que es destinarà a aquestes obres que estan en curs. El projecte, que compta amb un informe favorable de Declaració d’Impacte Ambiental per part del Ministeri per a la Transició Ecològica, compta amb un pressupost base de licitació de 94 milions d’euros, i amb un termini d’execució de 27 mesos. 

Futura terminal G del Port de Barcelona.

El recinte requerirà la construcció d’una mota d’escullera, que delimitarà un recinte de 44,7 hectàrees en el qual es dipositaran aquests materials. El recinte, entre el dic Sud i la dàrsena Prat, tindrà una profunditat de fins a 16 metres. L’obra inclourà l’habilitació d’una esplanada destinada a gestionar aquest material, amb l’objectiu d’impulsar el reciclatge i d’evitar transportar-lo a altres ubicacions, dins de la voluntat del port de promoure l’economia circular.