Visita del rei Felip VI i el president del Govern central, Pedro Sánchez, a la planta de Seat de Martorell.

Seat escenifica l’aposta compartida amb el Govern central per produir cotxes elèctrics a Martorell

El president de Volkswagen, Herbert Diess, assegura que estem davant d'una "oportunitat històrica" perquè el grup automobilístic barceloní lideri la transformació cap al vehicle elèctric a Espanya

Seat vol electrificar la mobilitat a Espanya, amb la producció de cotxes elèctrics a Martorell, però l’automobilística no ho pot fer sola i necessita que el Govern central inverteixi per fomentar aquesta transformació de la indústria. Aquest és el missatge que el president de Seat, Wayne Griffiths, porta repetint des de fa mesos i ha tornat a defensar aquest divendres davant del president del Govern central, Pedro Sánchez, i Felip VI, en una visita institucional amb motiu del 70è aniversari de la companyia, a la qual no ha assistit ningú del Govern.

“Fa 70 anys vam posar aquest país sobre rodes. Ara, el nostre objectiu és posar Espanya sobre rodes elèctriques. Perquè això sigui realitat, totes les parts coincideixen que Espanya ha de desenvolupar i garantir una àmplia infraestructura de recàrrega a tot el territori i estimular la demanda mitjançant incentius. Espanya ha de pujar al tren de l’electrificació”, ha exposat Griffiths. Ho ha dit acompanyat pel president del grup Volkswagen, Herbert Diess, que també s’ha mostrat contundent: “Espanya té un gran potencial per arribar a ser un hub d’e-mobilitat a Europa. Fins ara, no hi ha gairebé inversió a Espanya en l’electrificació i, de fet, la majoria dels cotxes elèctrics s’estan produint a Alemanya”.

La resposta de l’executiu de Pedro Sánchez a les demandes de Seat va arribar el dia abans d’aquesta trobada a Martorell, amb l’anunci per part de la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, de la construcció de la primera fàbrica de bateries a Espanya, amb l’ajuda dels fons europeus. “El grup Volkswagen, Seat i el Govern espanyol comparteixen una única visió: la transformació sostenible de la indústria de l’automòbil”, ha valorat Diess. En aquest sentit, el president del grup Volkswagen ha subratllat “l’oportunitat històrica” que suposa aquesta conjunció, treballant “colze a colze” per transformar la segona indústria de producció de vehicles a Europa. I, per si quedava algun dubte, Diess ha afegit: “Pensem produir cotxes elèctrics aquí, a Martorell”.

Per la seva banda, el rei també ha celebrat el suport públic del Govern central per impulsar una fàbrica de bateries, “un senyal immillorable” del compromís per garantir l’electrificació a Espanya a fabricants com Seat, que preveu invertir 5.000 milions d’euros en nous models fins al 2025. “Espanya i totes les seves institucions hi seran. Tenim condicions úniques per liderar la transició cap a la fabricació de vehicles nets”, ha exposat Felip VI, que ha garantit el seu suport absolut a aquest objectiu.

Tot i que la visita a Martorell, a la qual també han assistit Maroto i la delegada del Govern central a Catalunya, Teresa Cunillera, no ha servit per aclarir quins seran els vehicles elèctrics que es produiran des d’aquesta planta de l’automobilística ni quan començarà aquesta fabricació, sí que ha permès escenificar la bona sintonia entre l’executiu central i el grup alemany per aconseguir aquest objectiu compartit. S’ha produït una absència destacada en la visita i el suport institucional a Seat, la de la Generalitat, que no ha enviat a cap representant.  

Herbert Diess (grup Volkswagen), Felip VI, Pedro Sánchez, i Wayne Griffiths (Seat), durant la visita.