Sector del llibre creix a Espanya i Catalunya
Celebració de Sant Jordi l'any 2021. © Monmar Comunicació

El sector del llibre tanca l’any amb els millors resultats de l’última dècada

La facturació creix més d'un 15% a tot Espanya i al voltant del 8% a Catalunya, segons el Gremi d'Editors

Amb el confinament, molts lectors que mai tenien temps per submergir-se en un llibre van tornar a les seves històries, mentre que d’altres s’hi van reconciliar. Els llibres van recuperar així part del seu protagonisme cultural, competint de tu a tu amb les pel·lícules i sèries que es podien veure des del sofà.

Molts mesos després, aquesta tendència es manté i el sector del llibre està vivint un dels seus millors moments dels últims anys. Si el 2020 va tancar l’exercici superant les vendes de l’any anterior; aquest any la facturació creixerà més d’un 15% a tot Espanya i al voltant del 8% a Catalunya, segons el Gremi d’Editors de Catalunya.

“Serà el millor any de l’última dècada”, exposa el seu president, Patrici Tixis. Lluny encara de les xifres que registrava el sector abans de la crisi de 2008, el Gremi d’Editors aposta per invertir a trobar més lectors i digitalitzar el sector per garantir que aquesta tendència de creixement continua quan acabi de passar la pandèmia. El president del Gremi d’Editors insisteix en la necessitat d’impulsar un Pacte d’Estat pel Llibre i la Lectura que permeti augmentar l’índex de lectura a mitjà i llarg termini a Espanya, que se situa per sota dels països que l’envolten. També defensa destinar fons europeus a modernitzar la cadena de valor.

L’any 2021 també s’ha caracteritzat per la recuperació dels grans esdeveniments que anualment se celebren al voltant del llibre, com Sant Jordi, la Setmana del Llibre en Català o el Manga Barcelona. Malgrat les restriccions, tots ells han superat les expectatives, amb un 23 d’abril que va omplir els carrers després d’un any sense regalar roses i llibres o un saló del Manga que va exhaurir totes les entrades en només un dia. Aquest any també ha vist sorgir noves cites literàries, com Llibrestiu, una festa del llibre en ple juliol on les llibreries de proximitat, les grans aliades durant el confinament, van organitzar presentacions o concerts a l’aire lliure, aprofitant el bon temps.

36a Nit de l’Edició

El Gremi d’Editors ha celebrat aquest dilluns la 36a Nit de l’Edició, recuperant el format presencial. De la mà de l’escriptor Eduardo Mendoza, la companyia teatral Tricicle ha rebut el Premi Atlàntida, un reconeixement que l’associació d’editors lliura des del 1986 a persones o entitats que defensen i promouen la cultura. Un altre dels premis que s’ha entregat ha estat el Memorial Fernando Lara, un reconeixement a joves empresaris o noves iniciatives empresarials del sector del llibre, que ha recaigut sobre la llibreria lleidatana El Genet Blau. Així mateix, s’ha reconegut a les editorials Alpina i Edhasa pel seu 75è aniversari, i a Artigal Edicions, Cossetània Edicions i Edicions Llibreria Universitària pel seu 25è.