Carlos Guerrero Attolón
El fundador i conseller delegat d'Attolón, Carlos Guerrero.

Els serveis jurídics alternatius arriben a Barcelona de la mà d’Attolón

L'advocat i emprenedor Carlos Guerrero es centra en aquest nou projecte que permet comptar amb l'experiència de professionals sèniors i oferir preus més competitius

Després de molts anys assessorant empreses emergents, l’advocat Carlos Guerrero va decidir crear a principis del 2021 la seva pròpia startup, Attolón, centrada a oferir serveis jurídics alternatius, coneguts com a ALSP. “Sempre he estat un emprenedor”, defensa Guerrero. Attolón no ha estat el seu únic projecte, també va impulsar el fons de business angels Sitka Capital, que va invertir en companyies com Meller i Colvin, i el marketplace LexGoApp, que posa en contacte advocats generalistes amb clients.

Attolón innova el sector legal proposant treballar per projectes i sota demanda per a empreses de tota mena, oferint preus tancats i no cobrant per hores. L’assessorament el proporcionen exsocis i advocats sèniors de grans despatxos, catedràtics de Dret i juristes reconeguts, que ho fan col·laborant com a freelance i aportant la seva experiència acumulada durant anys.

“És un model que va néixer als Estats Units”, explica el fundador i conseller delegat d’Attolón. A Espanya, només hi ha tres companyies d’aquest tipus i Guerrero té clar que aquesta xifra anirà creixent en els pròxims anys. “Cada vegada l’advocat l’entén més i el client també”, remarca.

Companyies nacionals i internacionals; cotitzades i no cotitzades; fons de capital risc; scale-ups; pimes i empreses familiars poden adreçar-se a Attolón per solucionar qüestions molt específiques o trobar suport quan tenen pics de treball. Els advocats d’aquesta startup estan especialitzades en múltiples àrees, com mercantil, societari, fiscal, laboral, litigació, competència, immobiliari, administratiu, bancari, competència, propietat intel·lectual, protecció de dades o noves tecnologies.

Aquest plantejament diferent de l’estructura tradicional que tenen les firmes jurídiques permet que Attolón redueixi en un 40% els honoraris i ofereixi preus més competitius, guanyant en eficiència. Amb una inversió inicial de 100.000 euros, els ingressos que aconsegueix es reinverteixen en desenvolupament de negoci i continuar captant clients. Fundada el gener del 2021, l’empresa emergent ha facturat 600.000 euros durant el seu primer exercici en funcionament i preveu, com a mínim, doblar els ingressos de cara aquest 2022.

Amb seu a Barcelona, Attolón va començar a treballar en coworkings, però ja compta amb un despatx propi a Travessera de Gràcia. Amb una plantilla de 20 treballadors i en plena cerca de més empleats fixos, la startup ha aconseguit captar 100 advocats especialitzats durant el seu primer any de vida. També ha desembarcat a Madrid i ha començat a operar a Amèrica Llatina. Guerrero no contempla en el curt termini buscar inversors, però tampoc descarta valorar-ho de cara al 2023 si la companyia necessita créixer més ràpidament.

Acceleradora d’empreses emergents legaltech

La voluntat de canviar el sector legal de Guerrero no s’ha quedat en Attolón. L’advocat també ha creat Attolón Reeboot, una acceleradora de startups ALSP i legaltech, a través de la qual ja ha llançat Debify i Nevvo. La primera s’encarrega d’eliminar deutes de consumidors negociant lleves gràcies a l’ús de la tecnologia i la llei de la segona oportunitat, mentre que la segona és una plataforma integral de serveis jurídics digitals, que permet fer qualsevol reclamació via online. De cara a aquest primer trimestre, l’acceleradora està treballant a fundar una tercera, que consistirà en un despatx molt petit que oferirà un assessorament molt especialitzat en blockchain i criptomonedes.