Fundadores Impress
Els fundadors d'Impress, Vladimir Lupenko, Khaled Kasem i Diliara Lupenko.

Les ‘startups’ de salut superen en el primer semestre la inversió captada en tot el 2021

Aixequen la xifra rècord de 296 milions, amb un clar protagonisme de la ronda de 100 milions d'Impress

La inversió en startups de salut a Catalunya ha registrat un nou rècord aquest primer semestre, arribant als 296 milions d’euros. La ronda de 100 milions d’euros tancada per l’empresa emergent de salut dental Impress n’ha contribuït considerablement. Segons dades de Biocat, se supera així la quantitat obtinguda durant tot l’any 2021, quan es van aconseguir 238 milions d’euros.

Deixant de banda a Impress, les empreses biotech han estat les protagonistes durant el primer semestre de 2022, registrant un repunt i arribant als 150 milions d’euros. Es tracta també de la xifra més gran registrada fins ara, per sobre dels 147 milions que es van aixecar el 2020. Aquest increment s’ha degut a dues operacions de venture capital: l’ampliació de capital per 51 milions d’euros de Minoryx Therapeutics i la ronda de 50 milions d’euros de Splice Bio.

També destaca el creixement de les tecnologies mèdiques, amb 110 milions d’euros aixecats, principalment, per la megaronda d’Impress. Per la seva part, les empreses emergents digital health han captat 30 milions d’euros, una xifra similar a la del mateix període de l’any passat.

El capital de risc es manté com el principal impulsor d’aquest creixement en el finançament, quedant-se amb el 87% del capital aixecat i acumulant 258 milions d’euros en 25 operacions. D’aquestes, el 95% ha comptat amb participació internacional. Actualment, operen uns 110 inversors estrangers a Catalunya, xifra que s’ha accelerat des del 2019, quan el total se situava en 49.

La majoria de fons procedeixen d’Europa, principalment del Regne Unit, França i Alemanya. Kurma, Mangrove Capital, Idinvest i Fund+ són les firmes internacionals que han coinvertit en més rondes de startups catalanes. El director general de Biocat, Robert Fabregat, assenyala com a “palanca clau” per atreure capital estranger la presència de fons de capital de risc locals, com Ysios, Alta Life Sciences, Asabys, Invivo Capital, Inveready o Caixa Capital Risc.