Acord Tech Barcelona amb Adigital
Miquel Martí, Pau Solanilla, Lluís Juncà, Maria Mora i César Tello durant la presentació de l'acord.

Tech Barcelona i Adigital uneixen esforços perquè l’economia digital generi el 40% del PIB

Les dues associacions treballaran conjuntament per incidir en polítiques públiques locals, nacionals i europees que contribueixin a assolir aquest objectiu a Espanya el 2030

Les associacions del teixit empresarial digital Tech Barcelona i Adigital (Asociación Española de la Economía Digital) han iniciat una col·laboració per unir esforços i contribuir a millorar el pes de l’economia digital al Producte Interior Brut (PIB). El punt de partida és el 22% d’impacte que té l’ecosistema digital en el conjunt del PIB d’Espanya, amb dades de 2020 de l’informe Economia Digital a Espanya, elaborat per Adigital i Boston Consulting Group (BCG). L’objectiu serà doblar-lo, fins a assolir el 40% del PIB, el 2030.

Per això, les dues entitats treballaran per incidir en polítiques públiques en l’àmbit de la Unió Europea, Espanya, Catalunya i Barcelona, ​​que impulsin la digitalització de l’economia, especialment de les pimes, com a fórmula per incrementar la seva competitivitat, i de l’economia en el seu conjunt. Una altra de les finalitats d’aquesta aliança és compartir dinàmiques de coneixement sobre l’ecosistema emprenedor per acostar-se més a la realitat i deixar de dependre d’estudis i dades elaborades per institucions internacionals.

En aquest context, Barcelona, ​​com a hub tecnològic de referència del sud d’Europa, té el posicionament estratègic per liderar la nova economia digital, segons el conseller delegat de Tech Barcelona, ​​Miquel Martí. “En aquest moment resulta rellevant tenir una visió compartida —ha dit en referència a la suma d’esforços amb Adigital i altres actors de l’ecosistema— i ser capaços de decidir quin model de ciutat i de país volem per d’aquí a deu anys. El que fem ara condicionarà allò que tindrem”, ha assegurat.

Acord Tech Barcelona i Adigital
El conseller delegat de Tech Barcelona, Miquel Martí, amb Pau Solanilla, comissionat de Promoció de la ciutat de l’Ajuntament de Barcelona.

Un dels primers propòsits serà dotar l’ecosistema emprenedor i el teixit empresarial “d’una regulació intel·ligent que promogui la innovació”, va concretar el director general d’Adigital, César Tello. Per això és imprescindible que el marc regulador sigui favorable a l’emprenedoria i, en aquest sentit, les entitats han elaborat —juntament amb Foment del Treball— una sèrie d’esmenes al projecte de Llei de Startups que ha aprovat el Govern central. “Establir un marc  regulatori que permeti competir i establir les bases del creixement a les empreses consolidades i emergents en igualtat de condicions” amb la indústria de la resta d’Europa és condició sine qua non per evolucionar i estendre la indústria 4.0, va explicar la directora general d’Innovació de Foment del Treball, Maria Mora.

El director general d’Adigital justifica que “una economia digitalitzada és una economia més resilient”, com ha quedat demostrat durant la covid. Segons l’informe Economia Digital a Espanya, els sectors digitals han sortejat millor les conseqüències de la pandèmia i s’ha accelerat la digitalització. Així, l’impacte directe de l’economia digital sobre el PIB es va situar el 2020 en el 10,9% —un percentatge que s’aproxima a la mitjana dels països més avançats de la Unió Europea—, davant del 9% del 2019, amb un ritme de creixement molt superior al de 0,9 punts registrat en els exercicis anteriors.

Un dels primers propòsits serà dotar l’ecosistema emprenedor i el teixit empresarial d’una regulació intel·ligent que promogui la innovació

L’acord entre Tech Barcelona i Adigital s’ha presentat a Barcelona i ha comptat amb la participació de Lluís Juncà, director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat; Pau Solanilla, comissionat de Promoció de la ciutat de l’Ajuntament de Barcelona; Maria Mora, directora general d’Innovació de Foment del Treball; César Tello, director general d’Adigital, i Miquel Martí, conseller delegat de Tech Barcelona.

Acord Tech Barcelona i Adigital
César Tello, director general d’Adigital.