comerç
Un eix comercial de la capital catalana. © Edu Bayer

Les vendes al comerç detallista s’apropen al nivell de consum previ a la pandèmia

El negoci dels establiments de Comertia segueix la tendència a l’alça, amb un creixement de les vendes del 7,2% el mes novembre d’aquest any, en comparació amb el mateix mes de 2019. La darrera edició de la campanya Black Friday tanca amb un increment de vendes del 16,5% respecte de 2019. El sector més castigat segueix sent la restauració.

Els establiments del comerç detallista de l’agrupació Comertia han tancat el mes de novembre d’aquest any amb un creixement de les vendes en tots els segments d’activitat, menys en els negocis de la restauració, que apropen el negoci a nivells de consum previs a la pandèmia.

La dades de l’indicador de Comertia determinen que les vendes han augmentat un 7,2% el novembre en comparació amb el mateix mes de 2019. Segons l’agrupació, s’observa que queda poc camí per recuperar la normalitat en el consum previ a la pandèmia. Cal tenir en compte que novembre és el període que inclou les campanyes de promoció del Black Friday que, enguany, han despertat un 16,5% més de demanda, respecte de 2019.

Per tornar al negoci existent ara fa dos anys només falta la restauració, que encara ha registrat unes vendes un 3,8% per sota del mateix mes de 2019, dada que pot venir donada per la manca de turisme i pels tancaments comercials produïts des de fa un any. La resta de categories han tingut més demanda, de manera que els increments de vendes han estat del 15,9%, en oci-cultura; alimentació bàsica, 13,9%; complements de la persona, 7,9%; alimentació no bàsica, 6,4%; moda, 5,9%, i equipament de la llar, 5,9%. L’indicador de retail de l’entitat concreta que aquest novembre un 61% de les empreses han registrat increments de la facturació, un 5% els ha mantingut i un 34% els ha disminuït.

Paquets
Furgoneta plena de paquets de compres per internet. © Claudio Schwarz/Unsplash

De cara al pont festiu i d’obertura comercial de la Puríssima, un 51% dels empresaris preveu mantenir la facturació de 2019. Un 10% augura unes “molt bones vendes”; un 23% considera que aquestes seran bones, però que notaran el descens del turisme, i un 13% creu que seran més fluixes per la quantitat de compres fetes durant el Black Friday.

Pel que fa a la previsió de vendes per la Campanya de Nadal, el 30% dels empresaris es mostra menys optimista per l’arribada de la nova variant de coronavirus i els problemes de subministrament. En aquest sentit, la majoria dels empresaris (78%) està d’acord amb  l’obligatorietat de presentar el certificat covid en els establiments d’oci i restauració, i un 60% creu que aquest sistema reduirà el risc de contagi.

La meitat dels establiments preveuen mantenir la facturació de 2019 durant la Puríssima i tenen reticències de cara al Nadal

Per altra banda, la venda online ha augmentat de mitja un 149% al mes de novembre respecte el mateix mes de 2019 i duplica les vendes del mes anterior. El pes de la venda en línia de les marques de Comertia representa de mitjana un 6,8% sobre la facturació total. La moda continua liderant les vendes en línia (9,8%), seguida de la restauració (5,7%) i els complements de la persona (5,4%).

L’associació Comertia agrupa a 4.000 establiments de 61 cadenes de retail, amb més d’un centenar de marques creades per empreses familiars. Els seus establiments, repartits per Catalunya i Espanya, però també amb presència internacional, donen feina a 35.000 persones i facturen conjuntament uns 4.000 milions d’euros anuals.