Avión Vueling
Un avió de Vueling.

Vueling transporta més de 900 òrgans per a trasplantaments en l’última dècada

L'Organització Nacional de Trasplantaments té acords amb les aerolínies per agilitzar el trasllat i garantir un major èxit de les intervencions

Des de fa 32 anys, Espanya és el líder mundial en trasplantaments. Amb la xifra rècord de gairebé 5.700 trasplantaments realitzats l’any 2023, cada vegada tenen més pes l’intercanvi d’òrgans entre comunitats autònomes, intervencions que van representar un 23% del total l’any passat, amb més de 1.300. És aquí on entren en joc les aerolínies, amb qui l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) té acords per aconseguir trasllats d’un punt a l’altre del país el més ràpid possible, un factor clau per a l’èxit de l’operació.

Vueling, amb base principal a l’Aeroport de Barcelona, és una d’aquestes companyies. L’aerolínia col·labora amb l’ONT des de l’any 2013, període en el qual ha sumat un total de 926 òrgans transportats a les cabines dels seus avions durant vols comercials. Segons dades de l’empresa, aquesta xifra la converteix en la que més trasllats ha fet per facilitar trasplantaments a Espanya durant l’última dècada.

L’any passat, l’aerolínia del grup IAG va traslladar 153 òrgans, una xifra que supera la dels anys anteriors, especialment 2020 i 2021, però encara està per sota dels nivells prepandèmics, quan va transportar 171 òrgans el 2019. Això sí, les xifres no han parat de créixer des de l’inici de l’acord entre l’ONT i Vueling, amb tan sols 14 òrgans traslladats el 2013 i 31 el 2014.

Tot i que Barcelona sigui una de les ciutats espanyoles on es realitzen més trasplantaments, amb el lideratge d’hospitals com el Clínic, Bellvitge i Vall d’Hebron, també es traslladen òrgans des del Prat cap a altres comunitats autònomes. Actualment, Vueling opera en 27 ciutats espanyoles.