Barcelona, ‘outlet city’

Per als retailers i compradors aquests espais sempre funcionen

És indubtable que Barcelona és una ciutat cosmopolita que s’ha guanyat una bona reputació com a destinació per a anar de compres, ja que als carrers comercials principals, com Passeig de Gràcia o l’entorn de Francesc Macià, podem gaudir de moltes marques atractives per als visitants i la clientela local.

Més enllà d’aquestes botigues, sobretot als afores de Barcelona, trobem alguns outlets, on comprar peces i objectes de marca a preus molt competitius. Un outlet no és més que un punt de venda on podem trobar articles per sota del preu recomanat. Algunes marques venen productes amb més d’un 60% de descompte tot l’any, per tant, per a moltes persones, desplaçar-se a aquests punts de venda val la pena. S’ha creat tota una vida al voltant d’aquests centres, amb restaurants i activitats per a convidar-nos a passar el dia.

Per als retailers i compradors, els outlets són espais win-win. Els clients troben productes a bons preus i moltes vegades surten d’aquests comerços amb peces que no s’havien plantejat comprar abans, però que han adquirit perquè eren una bona oportunitat. D’altra banda, els retailers aconseguim desfer-nos de l’estoc d’altres temporades o vendre productes que no poden estar en una botiga convencional perquè tenen algun defecte menor. Si un busca ofertes, és com viure en una rebaixa permanent, funciona tot l’any, donant una segona oportunitat als articles.

L’outlet més conegut de Barcelona sens dubte és La Roca Village, que es troba a mitja hora amb cotxe des de Barcelona. Ofereix moltes possibilitats de transport per a no perdre cap client, com el Shopping Exprés, l’autobús de luxe de la companyia que es pot agafar en diferents ubicacions de la ciutat i que, sobretot, utilitzen els turistes.

L’espai és com un centre comercial a l’aire lliure amb nombroses botigues. L’única diferència són les ofertes que ofereixen cadascuna de les 160 boutiques d’aquest destí de compres, fonamentalment de luxe, marques esportives o joieria. La Roca Village és un outlet molt consagrat. Es va inaugurar en 1998, i té un horari d’obertura molt ampli de dilluns a diumenge. Aquesta facilitat permet a moltes persones acostar-se fins aquí el cap de setmana, convertint l’experiència en tota una activitat per passar el dia.

Els últims anys, La Roca Village s’ha adaptat a les noves tendències del retail i ara ofereix moltes possibilitats, com la venda  a distància, que ofereix un servei de personal shopper: una persona fa les compres per tu i t’ho envia a domicili. En paral·lel, la visita ofereix una bona proposta gastronòmica, gràcies a l’obertura d’espais com a Atmósfera Mordisco, o Corso Iluzione, el germà del restaurant que es troba dins la Luzio Concept Store de Barcelona.

Un altre punt outlet popular de la província és el Parc Vallés, a Terrassa, un espai que va obrir les portes també l’any 98, però enfocat a la restauració i l’oci nocturn. Uns anys més tard, va canviar d’estratègia, passant a ser un centre comercial i d’oci, amb una forta presència de botigues outlet.

L’any passat, va obrir en el Parc Vallés un Primaprix, el primer gran supermercat outlet de primeres marques de Terrasa, on hi ha una mica de tot, des de perfumeria, begudes, basar i alimentació. Totes les seves marques ofereixen entre un 30% i un 70% de descompte, ja que el seu equip es dedica a atrapar excedents de fabricació, promocions i liquidacions en tota Europa, aconseguint bones ofertes.

Si ens dirigim 15 minuts amb cotxe al sud de Barcelona, trobem Viladecans The Style Outlets, un altre gran centre comercial outlet a l’aire lliure. És un espai pet friendly i podem gaudir de l’experiència de compra juntament amb la nostra mascota. Els últims anys ha incorporat, també, un servei de venda de productes online.

Òbviament, outlets a Barcelona hi ha molts més i alguns d’ells es troben en espais que no són multimarca, sinó que són botigues o cadenes de botigues. Els barris que ofereixen una major oferta en aquest sentit són el Raval i el Born. Algunes grans empreses també tenen espais per a vendre productes de temporades passades, com a Desigual Outlet o Mango Outlet, que són com una botiga a l’ús, la diferència està en els preus dels productes.

Les activitats que ofereixen al llarg de l’any els outlets són molt potents, perquè busquen ser un pol d’atracció que ens empenyi a desplaçar-nos, ja que, com deia, per superfície molts d’ells estan als afores. Per exemple, La Roca Village cada any es vesteix de Nadal amb rens gegants i un festí de llums, perquè tots vulguem anar-hi a comprar regals.