Black Friday: les accions comercials defineixen l’èxit

Més enllà de les ofertes, aquest és un mes d'oportunitats

En el dinàmic escenari del retail, el Black Friday s’erigeix en l’epicentre comercial, on els descomptes i ofertes es despleguen amb entusiasme. Tot i ser considerat l’esdeveniment de l’any per alguns, per altres, la voràgine de descomptes pot restar emoció a les nostres compres de temporada i descuidar la tan anhelada sostenibilitat. Així de dividit es presenta el panorama en el calendari dels retailers.

El Black Friday, celebrat l’endemà del dia d’Acció de Gràcies als Estats Units, marca l’inici accelerat de les compres nadalenques, portant-nos de l’emoció al consum. Fins i tot alguns comerços estenen la temporada de devolucions, permetent flexibilitat fins a gener.

Allò que abans era un dia d’eufòria comercial, on les multituds es llançaven a la recerca dels millors descomptes, ha experimentat una notable transformació. Ja no es limita a 24 hores frenètiques d’ofertes, ara s’estén durant dies, convertint-se en un fenomen global que abasta tot el mes de novembre, ja conegut com a Black Month.

La saturació de descomptes ha portat a una inevitable fatiga d’ofertes entre els consumidors, fet que empeny als retailers a reinventar-nos

Aquest canvi no és simplement una qüestió de durada, també implica un canvi significatiu en l’enfocament estratègic. La creativitat emergeix com un factor crucial, ja que ja no és suficient anunciar grans descomptes. Ara és imprescindible explicar una història, crear una experiència de compra emocionant i establir una connexió profunda amb el client. Les estratègies han de transcendir el simple preu, apuntant cap a un valor afegit tangible pel consumidor.

Des d’iniciatives de compra conscient i sostenible fins a experiències personalitzades i un servei excepcional, les empreses tenen ara l’oportunitat de transformar el Black Friday en un esdeveniment que ressoni amb els valors i desitjos de les noves generacions.

L’anàlisi de l’impacte del Black Friday no ha de centrar-se únicament en les vendes d’una setmana específica, sinó en el rendiment al llarg de tot el mes. Es tracta de comprendre els patrons de comportament del consumidor, les preferències canviants i l’efectivitat de les campanyes de màrqueting executades. La saturació de descomptes ha portat a una inevitable fatiga d’ofertes entre els consumidors, fet que ens empeny als retailers a reinventar-nos.

El 2015, va néixer el Green Friday com a alternativa conscient al consumisme desenfrenat i al maltractament del medi ambient, impulsat per representants de la Comissió Europea. Aquest moviment va prendre vida a la COP21, quan es va anunciar una revisió de la normativa comunitària sobre l’etiquetatge d’eficiència energètica en els aparells elèctrics. Des de llavors, diverses organitzacions aprofiten aquesta data per destacar pràctiques sostenibles que beneficiïn tant els consumidors com el medi ambient.

En aquest sentit, Ikea ha anunciat que des del 17 de novembre fins al 5 de gener, recollirà edredons i coixins a les seves botigues de Badalona, L’Hospitalet i Sabadell, a canvi de vals descompte per ajudar a reciclar fins a 1.000 quilos de polièster que descompondrà l’empresa catalana Girbau. La iniciativa serà part d’un pilot mundial i una estratègia positiva en molts aspectes: fomenta el reciclatge, crea consciència, involucra els consumidors i mostra una voluntat d’innovar i assumir responsabilitat com a empresa.

Aquest mes no és només un període de compres, sinó una oportunitat per modelar experiències, compromisos i valors

Sigui Black Friday o Green Friday, aquest mes és el moment perfecte per generar interès, donar a conèixer els nostres valors i donar-li vida al comerç. En el llibre Retail Power, vaig desglossar 50 accions clau i m’agradaria destacar la número 32: planificar accions comercials. Perquè sense elles, aquesta data tan important en el calendari perd la seva resplendor.

L’OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) anticipa una despesa mitjana de 237 euros a la campanya Black Friday d’enguany, lleugerament superior a l’any passat. Les dades revelen que el 18% dels enquestats planeja gastar 500 euros o més, mentre que el 21% prefereix no superar els 100 euros. Els homes són els que més planifiquen les compres i despeses per a aquest dia, i pel que fa a l’edat, els joves de 18 a 34 anys lideren en intencions de compra.

I aquest mes no és només un període de compres, sinó, com esmentava, una oportunitat per modelar experiències, compromisos i valors, en un món on la competència és intensa i l’atenció del consumidor és fugaç.