La Bubble Pure Air desenvolupada per l'empresa catalana Zonair 3D.

La bombolla d’aire que serveix per evitar els virus

Zonair3D comercialitza a més de 20 països les seves solucions tecnològiques per purificar l'aire i preveu facturar 20 milions aquest any, gràcies a l'efecte coronavirus i un contracte amb les botigues de Louis Vuitton

Ara més que mai, acostumats a anar amb mascaretes, ens hem adonat de la importància de respirar un aire net. N’érem conscients quan ens empassàvem la contaminació dels cotxes a la ciutat, però el coronavirus ho ha fet encara més evident. Moltes empreses han vist una oportunitat de negoci en desenvolupar solucions que permetin respirar bé, ara que tots volem tenir entorns laborals i llars lliures de virus. A Barcelona, Zonair3D ho fa des de fa anys.

Xavier Trillo va fundar Zonair3D el 2006, amb l’objectiu de trobar un mecanisme que permetés generar un millor aire en espais interiors, especialment, en entorns com els hospitals, on els virus i els bacteris es poden escampar per l’aire. Ho va fer després de patir una patologia respiratòria provocada per la contaminació atmosfèrica. I el directiu ho té clar: la covid-19 passarà, però no ho farà la pol·lució i cal seguir innovant per continuar estenent solucions d’aire net.

Amb investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va idear una bombolla d’aire, la Bubble Pure Air, que va arribar al mercat dos anys més tard. Aquest sistema purificador es pot fer servir a hospitals, garantint tots els requisits de seguretat i higiene. Metges Sense Fronteres o l’exèrcit l’han fet servir en els seus hospitals de campanya. Però també pot ser útil per esportistes, que necessiten respirar bé per tenir un millor rendiment. El tenista Rafa Nadal i equips com el Real Madrid i el Sevilla l’han utilitzat.

Xavier Trillo, conseller delegat d’aquesta empresa amb seu a Caldes de Montbui. © Zonair 3D

Un cop creada la bombolla, Zonair3D va voler imitar aquest “efecte bombolla” en edificis sencers, botigues o restaurants, a través de purificadors portàtils o integrats en les mateixes instal·lacions. Algunes de les companyies que han contractat aquests sistemes són Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Tram, Renfe, CaixaBank o Veritas. També ha convençut a restaurants com els gironins Bell-lloc (Santa Cristina d’Aro) i Els Tinars (Llagostera) o el Botafumeiro de Barcelona.

L’empresa dirigida per Trillo preveu facturar aquest any uns 20 milions d’euros, després dels tres milions de l’any passat. L’efecte pandèmia explica en part aquest creixement, però també ha influït el creixement de vendes a la Xina i les exportacions a Orient Mitjà. Nous clients com escoles públiques i concertades de la Comunitat Valenciana i les botigues de Louis Vuitton han contribuït també a provocar aquest salt en els ingressos.

Amb una plantilla d’una cinquantena de treballadors directes i 900 indirectes, Zonair3D compta amb dos centres productius propis a Caldes de Montbui i Granollers i, a banda, produeix bombolles a Girona. Està present a més de 20 països, especialment d’Europa, Àsia i Orient Mitjà.