Com pot Barcelona convertir-se en la capital del ‘shopping’ europeu?

Un dels aspectes més importants serà millorar la mobilitat i donar vida als barris

No és casualitat que Barcelona rebi tants turistes cada any i sigui considerada com una ciutat tan cosmopolita. Un breu passeig pels seus barris més tradicionals o les seves àrees d’interès turístic demostra que hi ha lloc per a les persones i els comerços més variats. La ciutat ho té tot: el disseny, l’arquitectura, el bon clima, la platja, i una de les rutes de botigues més llargues de tota Europa, en la qual trobem comerços centenaris, o les pop stores de les marques de moda del moment.

Barcelona sempre ha estat coneguda pel seu gran carisma comercial, i encara que en els darrers anys ho ha passat malament a causa de la pandèmia de la Covid-19 està recuperant el seu lideratge amb noves obertures als carrers més coneguts, com a Passeig de Gràcia o la Diagonal.

El shopping line de Barcelona recorre uns cinc quilòmetres de botigues, centres comercials i mercats de referència, oferint una experiència on s’aprèn, gaudeix i desconnecta alhora que es compren objectes de valor. Balenciaga, Moncler, Golden Goose i Tiffany & Co són algunes de les seves recents obertures.

Quan pensem en les grans capitals de compres, immediatament ens venen al capdavant París, Berlín o Londres, i, no obstant això, Barcelona des de fa diversos anys està guanyant pes en aquest mapa internacional de ciutats a les quals la gent busca anar de compres. Aquesta afirmació es recolza en dades: diversos estudis i rànquings realitzats abans de l’arribada del coronavirus, van situar la capital catalana com a destí número u o número dos, de compres de tota Europa.

El 2017, Espanya va superar tots els seus rècords en ingressos procedents de les compres fetes per viatgers de fora de la Unió Europea, els quals, van augmentar fins a un 26%, segons les conclusions de l’informe Perspectiva Global del Turisme de Compres 2017, elaborat per Global Blue, operador internacional de tax free. Només va ser superada pel Japó, amb un augment d’un 46%, a conseqüència de la millora de les connexions aèries amb Àsia i una favorable evolució de l’euro.

Barcelona va aprofitar aquesta situació, portant a terme algunes reformes per a augmentar els carrers per a vianants del centre. El 2020, amb l’arribada de la Covid-19, es va deixar paralitzada aquesta operació. Una vegada superada l’aturada, alguns dels barris de Barcelona continuen renovant-se, i altres despuntaran els propers anys, convertint-se en un punt d’atracció.

Un exemple d’això és el barri del Born, un lloc atractiu pels seus estrets carrerons medievals i vocació artesana, el qual pot convertir-se en un punt important de botigues d’emprenedors locals.

Diversos estudis i rànquings realitzats abans de l’arribada del coronavirus, van situar la capital catalana com a destí número u o número dos, de compres de tota Europa

El nucli històric de la Ciutat Vella pot marcar la diferència, apostant per convertir-se en el paradís de les petites botigues prèmium, atraient els visitants des del centre de la ciutat fins al mar a través d’un agradable passeig per la seva trama urbana i els seus atractius monumentals.

El barri de Poblenou, popular pel seu tarannà de poble al costat de la platja, ha començat una bona evolució i tot apunta que serà el nou Soho de la ciutat, una zona hipster i creativa, que atraurà els joves i més moderns, a la recerca de botigues vintage i els millors brunch.

I si parlem del Passeig Marítim de Barcelona, tenim davant nosaltres la passarel·la ideal de botigues, un aparador perfecte per a les grans marques de moda, en una ruta que acaba a la vora de les platges de la ciutat.

Si volem fer això possible, haurem de treballar en algunes millores. Una de les més importants és la mobilitat, ja que, precisament, un dels grans obstacles per a anar a comprar a altres barris de Barcelona són les combinacions en els desplaçaments urbans si viatgem amb transport públic, i les opcions d’aparcament, si volem desplaçar-nos amb cotxe.

Els retailers també tenim treball a fer per a atreure els consumidors a les botigues. Projectes innovadors com el delivery a casa, permeten comprar de forma més còmoda en el punt de venda i tornar a casa, o a l’hotel, passejant sense anar carregats de bosses. Els comerços de Barcelona comencen a obrir els diumenges i festius de maig a setembre, una aposta per donar més opcions als clients, i per a nosaltres, de tractar de seduir-los en els seus moments d’oci.