Toni Aira amb Ramon Pastor (HP) i Pere Navarro (CZFB) a l'última sessió de 'Moments Estel·lars'. ©Marc Llibre

D’incubadores i saxos barcelonins

Hi ha una cita mensual que hauria d’estar prescrita pels metges a l’hora de mirar d’aixecar l’ànim general. El primer dilluns de cada mes, a les 18.30h, ens citem a la CASA SEAT de Barcelona i parlem de tot i més, amb mirada catalana barcelonina, per constatar, basat en fets reals, que som al mapa dels sectors més punters arreu del món. I, segons ens van dient experts de tota edat i condició, pinta que per molts anys així serà, si no ens relaxem i, sobretot, si no ens deprimim. Aquesta setmana, a tomb de la indústria 4.0, hi hem tornat, dins del cicle The New Barcelona – Moments Estel·lars organitzat pel The New Barcelona Post.

Vam començar pel bàsic, que seria definir què és això de la indústria 4.0, i un alt executiu, Ramon Pastor, vicepresident i director general del negoci d’impressió 3D de l’empresa HP, ens ho va resumir magistralment. És, bàsicament, la digitalització dels processos de concepció, creació i distribució de productes. Tot plegat, amb la idea d’estalviar costos (or, en els temps que corren), però també d’estalviar, per exemple, efectes negatius sobre el medi ambient.

Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca (CZFB), hi va dialogar, amb una americana que lluïa a la solapa el famós pin rodó de les coloraines que representen els objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) fixats en l’Agenda 2030. Però va deixar clar que el seu compromís amb aquest marc no és cosa només d’un pin. Va saber exemplificar, a més, allò que en el nostre cicle de converses més han reivindicat agents d’èxit de sectors com la cultura, l’esport, el disseny o l’economia en totes les seves vessants: la importància de la col·laboració publicoprivada.

El CZFB és avui dia, en part, una gran incubadora de projectes, de realitats i de professionals que els impulsen, abocats en una indústria 4.0 que, segons Pastor, posa Barcelona i Catalunya al mapa global. I que reclama (com no?) de més inversió en formació ben focalitzada de rols i perfils professionals ben enfocats a aquest nou món que, per exemple, ens permet crear els nostres propis saxos digitalment, i tantes altres coses que fins fa quatre dies era impensable plantejar-se en aquests termes.

Us deixo aquí els enllaços per poder recuperar la conversa per Spotify Youtube.